Zwakste schouders, zwaarste lasten en geen MFC

donderdag 15 mei 20084 reacties

GeldDe Kadernota 2009 is nu officieel uit. Het college heeft haar vanmiddag met een ongetwijfeld mooi verhaal aan de media gepresenteerd. Ik heb gisteren toen ik naar Engeland reisde ruim de tijd gehad om het stuk eens door te lezen en ik moet zeggen dat het me niet is meegevallen.

De nota is weinig concreet (maar dat was de bedoeling omdat we als raad dan keuzes moeten maken) en daar waar het concreet wordt slaat de schrik me om het hart. Want Dronten moet weer bezuinign en dan weet je wel waar de klappen vallen. Er wordt nog een commissievergadering aan besteed maar het college wil geen MFC Biddinhuizen (of beter: er is geen geld voor en geen politieke wil dat geld te vinden) en de zwakste schouders krijgen de zwaarste lasten te verwerken.

Bezuinigen op het maatschappelijk werk, schuldhulpverlening en de sociaal raadslieden is een van de voorstellen. Maar ook het schrappen van een bijdrage van €50.000,= aan De Vlieger (de school op het AZC). Deze voorstellen gaan mij écht veel te ver. Met name de subsidie op het maatschappelijk werk vind ik onvoorstelbaar omdat we een eerdere bezuiniging juist enkele jaren geleden hebben terug gedraaid met veel pijn en moeite.

Deze onderdelen van de Kadernota vind ik onwenselijk en deels bijna asossiaal. Dronten (of toch ons CDA, PvdA en ChristenUnie college) laat zich (weer) niet van haar sociale kant zien en dat vind ik zeer betreurenswaardig.

Opvallend is ook dat het college €10.000,= bij de raad weg haalt (ja ja… het zijn allemaal nog maar voorstellen) voor onderzoek. Maar controlle (en daar moet je soms onderzoek voor doen) is één van de kerntaken van de gemeenteraad. Dus eigenlijk is dat uitholling van de positie van de raad. Maar voorstellen van het college om op de eigen kosten te bezuinigen heb ik dan weer niet gezien. Gelukkig maar dat de raad over het geld gaat.

Wel wil men op wat ‘kleinere subsidies’ gaan bezuinigen. Nu weet ik niet precies wat ik me daarbij moet voorstellen, maar één voorstel tot bezuiniging heb ik al wel: schap de jaarlijkse barbeque voor raadsleden en college bij de burgemeester. Alle beetjes helpen in moeilijke tijden.

Kortom… juni wordt dus een hete maand.

4 Reacties

  1. Frank

    Geen MFC? Deze foto wijst toch op wat anders:

  2. OPA

    Geheel in lijn met de landelijke peilingen – geen vertrouwen in CDA en zeker niet in PvdA. Tijd voor een Trots op Biddinghuizen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.