Zorgplicht

maandag 18 juni 20073 reacties

GeborgenheidDe Stentor meldt vandaag dat de Noodopvang voor asielzoekers het “nog wel even red” omdat er veel giften binnen komen. Maar er ontstaan problemen als de gemeente de huur niet langer wil betalen omdat de asielzoekers waar de gemeente voor wil betalen onder het pardon vallen en zullen vertrekken naar een opvang en integratiecentrum. Dan gaat wat betreft de gemeente(raad) te stekker er uit.

Ik heb zelf gestreden voor deze regeling omdat het altijd de best haalbare optie was. Maar ik blijf moeite hebben met het feit dat we als (lokale) overheid straks toch mensen op straat gaan zetten die nog wel in procedure zijn (volgens de stichting noodopvang “kansrijk”) maar geen recht op opvang meer hebben.
Als gemeente heb je een ‘zorgplicht’ en die plicht brengt met zich mee dat je mensen moet opvangen naar mijn mening.
Maar ik ben erg bang dat we het dit keer niet gaan redden in de gemeenteraad en dat de meerderheid met heel veel mooie woorden zal zeggen dat we al heel veel hebben gedaan (hetgeen waar is!) maar dat we niet eindeloos kunnen doorgaan. Ik denk dat ik nu al opzie tegen deze vergadering waarvan ik op dit moment nog niet eens weet wanneer die zal zijn.

3 Reacties

 1. saskia terwel

  Hoi Paul,

  A.s. donderdag presenteert GL Apeldoorn haar initiatiefvoorstel lokaal asielbeleid. Daarin stellen we voor om herstructureringswijken in te zetten voor noodopvang, voor uitgeprocedeerde asielzoekers (mensen die dus niet onder de pardon regeling vallen). Wellicht is dit ook iets om in Dronten te doen?

 2. saskia terwel

  Wellicht handig om nog te weten: het voorstel om die herstructureringswijken te gebruiken is in samenspraak met de gezamenlijke woningcorporaties tot stand gekomen en heeft dus een breed draagvlak.
  groet,
  Saskia

 3. Paul Vermast

  Hoi Saskia,

  Daar ben ik zeker benieuwd naar. Ik zal jullie website in de gaten houden!

  Hartelijke groeten,
  Paul

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.