Zonder last of ruggespraak

vrijdag 2 april 20040 Reacties

Volksvertegenwoordigers zitten “zonder last of ruggespraak” (in normaal Nederlands als zich zelf) in een orgaan (dus de gemeenteraad provinciale staten en de kamers). De betekenis van ‘zonder last of ruggespraak’ wordt op verschillende wijze uitgelegd. Voor de een is het een besluit nemen zonder beïnvloeding door anderen en voor de ander een recht op privacy. Maar wél namens een bepaalde partij. Het is dus meer dan logisch dat mensen het gedachtegoed van een dergelijke partij uitdragen.


Maar daar ging het mij niet om in mijn ‘aanval’ op wethouder Haverkort. Zij stelde voor de radio voor een periode van vier jaar tot wethouder te zijn verkozen. Dát bestijd ik. In Nederland wordt je gevraagd je stem uit te brengen op een partij en voor die partij staan een aantal mensen op een kieslijst. Op die mensen kan je kiezen. Over het totaal aantal stemmen wat op die partij is uitgebracht wordt gepaald met hoeveel zetels die partij in een gemeenteraad, provinciale state of kamer komt. Men gaat dan van boven af tellen en als alle zetels zijn bezet is er een nieuwe fractie. Nu kan het zo zijn dat iemand die lager op de lijst staat zó veel voorkeursstemmen heet gehad dat blijkt dat de kiezer er voorkeur voor heeft deze persoon in een fractie te krijgen. Dat gebeurd dan. Bij GroenLinks Dronten de laatste verkiezingen nog met Mieke Engelage. Zij kreeg zó veel voorkeursstemmen dat ze in de raad zou komen. (Om persoonlijke redenen heeft ze dat toen niet gedaan).
Maar een verkiezing van een persoon in een bestuurlijke functie kennen wij in Nederland (nog) niet. Ministers, gedeputeerden en wethouders worden benoemd door de raad op voordracht van hun partij. Dat mógen mensen van de lijst zijn, maar dat hóéft niet. Kijk maar naar de ministers of wethouder Stegeman van de VVD.
Dat is het punt dat ik heb willen maken. Niets meer niets minder. En als iemand van de VVD de raad had willen verlaten ten gunste van Annie Haverkort had ze van mij best raadslid mogen worden. Daartoe was ze verkozen. Maar niet tot wethouder. Niet door de burger in ieder geval!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.