Zomerhitte

donderdag 31 juli 20083 reacties

StormDoorgaans is het in de zomer kalm in de politiek (met uitzondering van België.. maar zelfs daar lijkt de rust nu tijdelijk te zijn weergekeerd – maar dit terzijde). Mooi moment om op vakantie eens een beetje te mijmeren over het afgelopen politieke jaar en de balans een op te maken. Of; zoals het GroenLinks bestuur gisteravond op een terras aan De Rede deed, vooruit te kijken naar de komende jaren en verkiezingen.

Zoals het in de zomer gaat kan het soms nog wel eens in de verte onweren en het gevoel van naderend onweer bekroop mij vanmorgen toen ik De Stentor doorbladerde. PvdA fractievoorzitter Wim Esselink werd in de krant aangehaald over het MFC in Biddinghuizen. Esselink reageert via de website van de PvdA op het CDA dat begin juli nog wat liep na te emmeren over de algemene beschouwingen waarin een meerderheid van de gemeenteraad het college een heel duidelijke richting mee gaf voor het MFC. Namelijk een MFC in het centrum van Biddinghuizen. CDA en ChristenUnie waren hier vreemd genoeg tegen.

Esselink schrijft:

Het leuke van vakantie is dat je wat afstand neemt van de dagelijkse gang van zaken. Bij thuiskomst bladerde ik wat door de kranten om te kijken hoe die door de komkommertijd zijn gekomen”. 

Nou ja; kennelijk zijn de messen weer geslepen om de komkommers fijn te hakken. Want weg is de koele zomerbries en aan de einder pakken de wolken zich samen voor een daverend onweer… Want dat de onderlinge verhoudingen in de coalitie zuur zijn mag voor niemand nog nieuws zijn die de politiek in Dronten volgt.

Dus wordt het CDA van stevige repliek gediend door Wim Esselink.

Fractievoorzitter Jan de Graaf schreef over een mogelijk MFC in Biddinghuizen. Hij uitte daarin zijn terechte zorgen over de precaire financiële positie van de gemeente. Het CDA heeft veel geleerd van  fouten in het verleden en komt nu ook terug naar de werkelijkheid. Dat is heel mooi natuurlijk”.

Inhoudelijk ben ik het zeer met Wim eens, maar als coalitiepartners is dit een stevig verwijt. Toch zit –zoals zo vaak- het venijn in de staart. Wim Esselink sluit af met een verwijzing naar de winkelcentra:

Tot slot nog een enkele vraag over de financiële soliditeit van het CDA: In dezelfde vergadering waar de discussie over het MFC plaatsvond werd de bouw van de drie winkelcentra afgesloten. Welk winkelcentrum bleef het dichtst bij de vooraf bepaalde kosten en welk was er het verste af? Wie waren daar achtereenvolgens verantwoordelijk voor?

Ook hier legt Wim Esselink de vinger op de zere plek en laat (terecht) weinig heel van de zelf ingenomen woorden van CDA fractievoorzitter Jan de Graaf:

De CDA fractie staat al jaren te boek als een solide financier. Dat willen we graag zo houden”.

Het kan nog wel eens een hete en stomachtige herfst worden. Heerlijk; ik ben gek op storm!

3 Reacties

 1. Frank Pels

  Zo lang duurt de periode naar de verkiezingen nou ook weer niet. Zou de coalitie ten onder gaan aan dit soort gekrakeel? Dat zal toch niet?

 2. Paul Vermast

  Vlak voor het reces liep een raadvergadering flink uit de hand en wankelde de coalitie over het randje van de afgrond.

  Mij zou het niet echt verbazen!

 3. OPA

  Nou , vallen of niet, het CDA staat niet zozeer bekend als een solide financier maar meer als een partij waar het geloof op de voorgrond staat. Inderdaad “geloof”, want op basis van feiten is de betrouwbaarheid ver te zoeken. Zolang er maar voldoende blinde gelovigen zijn dan blijft het vallen, opstaan en verder knoeien. Hoe was dat ook alweer, “de kerk houdt ze dom, de overheid en adel houdt ze arm”, zo hield men het volk onder controle en ze blijven op het CDA stemmen natuurlijk.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.