Zomeravond Koffie – Veilige haven in Suydersee

donderdag 9 augustus 2018

De derde Zomeravond Koffie bracht me in D’ Etalage aan het Meerpaalplein. Een winkel voor tweedehands kleding, bijzondere cadeau’s, een naaiatelier en een goede plek voor een kop koffie en een praatje. Maar bovenal een locatie voor dagbesteding van zorgorganisatie Kwintes.

Een van de medewerkers van D’ Etalage had het initiatief genomen om mij uit te nodigen na het lezen van een berichtje over de Zomeravond Koffie in de FlevoPost. Vier medewerkers die dagbesteding doen in D’ Etalage en een medewerker van Kwintes waren opgetrommeld om mij te vertellen over hun werk in D’ Etalage en wat dat voor ze betekent.

Verhuizen

Het zou er eigenlijk niet over gaan, maar al snel begreep ik dat er een probleem is met de huisvesting. D’ Etalage zit nu tussen Thuis en de snackbar aan het Meerplaalplein en moet helaas van deze locatie gaan verdwijnen. Dus er moet vanaf het nieuwe jaar een andere locatie gevonden zijn wil D’ Etalage blijven bestaan. Het was niet de bedoeling om daarvan een groot punt te maken. Maar voor de medewerkers die er dagbesteding volgen is het een belangrijke plek waar ze eigenlijk niet zonder willen.

Grenzen verleggen

De een werkt er enkele dagen per week om te ontdekken of hij werkritme kan opbouwen en in een ‘reguliere baan’ zijn draai zou kunnen vinden. Hij heeft voor zichzelf kunnen ontdekken dat hij dit kan. Op tijd komen, afspraken nakomen en zijn taken naar behoren verrichten. Deze week was er zelfs een sollicitatiegesprek bij een commercieel bedrijf. Ik duim van harte dat hij de ideale kandidaat blijkt!

Maar anderen werken er eens in de twee weken, met een duidelijke taak. Of een dag in de week. Omdat uit huis komen al een hele stap is om te zetten, maar er uit het werk voldoening en sociale contacten worden gehaald. En ondanks dat het op ‘mijn koffieavond’ zeker niet de dag was dat de medewerker er normaal zou zijn was die er wél om mij te vertellen waarom D’ Etalage belangrijk is voor hen. Ik wordt daar op mijn beurt weer dankbaar en stil van.

Boven is er ook een naaiatelier waar van oude reclame banners of spijkerbroeken nieuwe tassen of kussens worden gemaakt die beneden dan weer te koop zijn. Net als de producten die op de verschillende locaties van dagbesteding in onze gemeente worden gemaakt. Van tal van verschillende aanbieders, die met hun samenwerking de resultaten van het werk letterlijk in de etalage zetten; waar het voor een zacht prijsje te koop is.

Veilige haven

D’ Etalage is voor hen en vele anderen een veilige haven in Suydersee. Mensen die in het centrum met alle drukte een te veel aan prikkels ervaren kunnen er even heen voor koffie, een praatje en een veilige omgeving om tot rust te komen. Een kring van vaste ‘klanten’ komen er regelmatig even binnen om die reden.

Ikzelf was nog nooit binnen geweest. Terwijl iederéén er terecht kan voor een praatje, een kop koffie of een cadeautje. Tot eind dit jaar kan het nog aan het Meerpaalplein en zal ik er zeker nog eens vaker binnen stappen.

Maar ook in het nieuwe jaar is voor deze mensen die veilige haven nodig in een Suydersee vol drukte en indrukken om even bij te komen, even een veilige omgeving te vinden met een kop koffie of een leuk gesprek.

Kortom: wie weet een locatie in het centrum die -zoals dat altijd gaat met sociale initiatieven- niet te veel geld kost en wel ruimte biedt om deze prachtige plek een voortzetting te kunnen geven?

Archief Zomeravond Koffie

 
 
 

0 reacties

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.