Zomeravond koffie – Kennishuis

donderdag 27 juli 20170 Reacties

Gisteren was ik voor mijn eerste ‘Zomeravond Koffie’ al in de middag bij de Flevomeer Bibliotheken, het ‘Kennishuis‘ van Dronten.

Een boeiend gesprek over de veelheid aan taken die de bieb nog meer uitvoert dan ‘enkel’ het uitlenen van boeken. Soms doen ze het zelf, even vaak met partners. Maar altijd gericht op het ontwikkelen van mensen.

Eigenlijk is het nog altijd de volksverheffing van vroeger die we hier uitvoeren

“Eigenlijk is het nog altijd de volksverheffing van vroeger die we hier uitvoeren”. Een uitspraak die mijn linkse hart natuurlijk goed doet!

Taaltraining en ondersteuning

Naast het uitlenen van boeken in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant doet de bieb ook aan trainingen op het gebied van taalonderwijs. Bijvoorbeeld met Huis voor taal, een vrijwilligersorganisatie die mensen met Nederlands op weg helpt.

Ook is er een ‘fomilierenhuis’ waar mensen een beroep op vrijwilligers kunnen doen als ze (van de overheid) formulieren toegestuurd krijgen die ze niet begrijpen. Leuke vraag was of ze bij terugkerende problemen dat ook aan de betrokken overheid melden zodat deze er wellicht iets aan kan doen. Hopelijk zal dat dan leiden tot eenvoudiger formulieren, in ieder geval in onze gemeente.

Maar ook nieuwe ontwikkelingen zoals mediawijsheid voor kinderen en digitale trainingen voor ouderen. Om hen wegwijs en ‘mediawijs’ te maken in de digitale wereld waaraan (bijna) niet meer te ontkomen valt.

Inspiratie

Ik heb veel gehoord over het goede werk van onze Flevomeer Bibliotheek. Gelukkig wist ik er al relatief veel van en heb ik geen héél nieuwe dingen gehoord, maar vooral een veel beter beeld gekregen van het werk. Daarnaast ook leuke nieuwe ideeën opgedaan die ik mee kan nemen naar fractie en programmacommissie.

Veel dank aan Paulien Botman en Gineke Fels voor de uitnodiging en de tijd die ze voor me hebben willen maken. Het was in ieder geval voldoende inspiratie om vanavond onze biebpas weer eens op te zoeken en bij me te steken!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.