Zomeravond koffie (3): Toeristenbelasting

vrijdag 29 juli 20110 Reacties

Afgelopen woensdag had ik een goed gesprek met de RECRON, de belangenorganisatie voor de recreatieondernemers over de toeristenbelasting in het kader van mijn zomeravond koffie. Voorzichtig terugkijkend op de discussie zoals deze in het kader van de bezuinigingen is gevoerd rond de verhoging van de toeristenbelasting, is de RECRON niet heel ontevreden met de uitkomst daarvan.

Maar de vraag die werd opgeworpen is waarom je de ondernemers uit een bepaalde sector extra belast met een heffing terwijl daar niet persé iets extra’s tegenover staat. Op zich een terechte vraag. Het lastige is natuurlijk dat we als gemeente weinig bronnen van inkomsten hebben, dus het afschaffen van de toeristenbelasting is niet eenvoudig.

Natuurlijk is het wel het bekijken waard of dit niet op een andere wijze kan worden ingevuld. Want het is een overweging waard de OZB te verhogen voor alle bedrijfsobjecten en de toeristenbelasting (die voor de ondernemers in de toeristische sector nog bovenop die OZB komt) af te schaffen. Dat zou de ‘pijn’ wel eerlijker verdelen onder alle ondernemers dan alleen die in het verblijfstoerisme. Maar of we daarvoor de handen op elkaar krijgen in deze (VVD) collegeperiode waag ik zo maar eens te betwijfelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This