Zin in Groene ministers

vrijdag 4 september 20094 reacties

nieuw_logo_groenlinks‘GroenLinks is klaar om te regeren’ concludeerde Niels van den Berge naar aanleiding van een DWARS kamp afgelopen weekend. Arnoud Boer opende daarop de discussie op Planeet GroenLinks. Zijn stelling name is dat we niet klaar zouden zijn. Inmiddels is daar door René, Simon, Steven en Michel commentaar op gekomen. Ik sluit me graag aan in deze rij van bloggende GroenLinks colega’s.

Onder verwijzing naar 2006 waar GroenLinks niet is gaan onderhandelen over regeringsdeelname somt Arnoud redenen op waarom hij denkt dat ‘we’ er niet klaar voor zijn. Over die onderhandelingen in 2006 heb ik in maart nog geblogd naar aanleiding van een gesprek dat ik er met partijvoorzitter Henk Nijhof over heb gehad. Rond die onderhandelingen hebben we een inschattingsfout gemaakt door er vanuit te gaan dat de PvdA graag een linkse partner wilde en het CDA liever met de ChristenUnie wilde regeren. We wilde wachten tot men er met de CU niet uit zou komen zodat we meer eisen konden stellen. Achteraf moeten we constateren dat de PvdA GroenLinks niet in de coalitie wilde en we dus alle kaarten uit handen hebben gegeven. Maar los van de strategische afwegingen waarom we niet zijn gaan praten was daar naar mijn idee ook een mentale afweging die meespeelde. We hadden ons  de afgelopen jaren zo kwaad gemaakt op het kabinet Balkenende dat we zelfs campagne voerde met de slogan “Balkenende IV, ik heb er de kracht niet meer voor”.  Het was denk ik voor GroenLinks een te grote sprong om die knop om te zetten en juist zelf dat kabinet waar we ‘de kracht niet voor hadden’ mogelijk te maken. Terugkijkend; in 2006 waren we er niet klaar voor.

Daarna hebben we als GroenLinks een tijdje aan navelstaren gedaan. Onszelf min of meer opnieuw uitgevonden. Nieuwe uitgangspunten geformuleerd en een nieuwe -optimistische-  toon aangeslagen met de nieuwe huisstijl met de leus “zin in de toekomst”. De campagne voor het Europees parlement verliep uitstekend en voor het eerst in jaren hebben we weer eens een verkiezing gewonnen door met een paar heldere standpunten de strijd aan te gaan. De campagne was actief en vrolijk, optimistisch en met zin in de toekomt, zin in Europa.

Dat omslagpunt maakt denk ik het verschil. GroenLinks heeft nu ook zelf helder voor ogen waar we heen willen. Da’s heel simpel: de Trêveszaal. Dat komt niet omdat we nu betere ideeën hebben dan in 2006, maar omdat we meer in ons zelf zijn gaan geloven. In 2006 voerden we campagne voor een Linkse Lente met een meerderheid van PvdA, SP en GroenLinks. Nu moeten we gaan voor een groene regering die mensen een perspectief biedt en antwoord geeft op de uitzichtloze bangmakerij van de Partij voor de Vrijheid.

Natuurlijk moeten we daar als partij zaken voor inleveren die we ook belangrijk vinden. Maar als je geen ‘vuile handen’ wil maken moet je niet in de politiek gaan. Daar zul je altijd compromissen moeten sluiten om tot een slagvaardig bestuur te komen. Natuurlijk; niet ten koste van alles. GroenLinks laat op lokaal niveau zien dat we prima in staat zijn om te besturen en natuurlijk loop je daarbij ook wel eens averij op. Maar dat geldt voor alle bestuurders.

Daarom is het goed dat deze discussie binnen de partij wordt gevoerd. Wat zijn de breekpunten en waar valt met ons over te praten. Welke prijs zijn we bereid te betalen om het land groener en socialer te maken? Deze vragen moeten een antwoord gaan krijgen in het komende jaar. Arnoud zelf zet vandaag al een lange lijst van politieke zwaargewichten op zijn site die voor onze nieuwe regering een post als bewindspersoon zouden kunnen krijgen. Hoewel ik tot mijn verbazing Kathalijne Buitenweg mis op deze lijst zou ik er wel een mooi Groen kabinet van kunnen samenstellen. Dat lijkt me wel wat. Ik heb er zin in.

4 Reacties

  1. johan

    Vermast is op vakantie. Tja, dan krijg je dat. Dan willen de zinnen zich nog wel eens verzetten en dan zitten we in Dronten al gauw zonder relevante politieke berichtgeving…

    johan

  2. Paul Vermast

    Sja… nu kan ik niet achter blijven natuurlijk. Zelfs als je er niet bij was valt er nog wel wat over te zeggen vrees ik (voor Van Wijk).

    Ik zal er eens voor gaan zitten.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.