Zijn de opkomsttijden van de brandweer reëel?

dinsdag 5 februari 20086 reacties

Aanrij tijden in Dronten volgens BZK De Socialistische Partij heeft in Provinciale Staten vragen gesteld over de opkomst tijden van de brandweer. Uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bleek dat er met name (in Flevoland) met Dronten en Zeewolde problemen zijn bij de opkomst tijden die niet worden gehaald.

Nu is in Dronten de brandweer georganiseerd als een vrijwilligersdienst. Dus dat wil zeggen dat wij geen mannen en vrouwen klaar hebben zitten die meteen uitrukken bij een brand, maar vrijwilligers met een andere baan die bij een uitruk eerst naar de kazernes in Biddinghuizen, Dronten of Swifterbant moeten komen voordat er een brandweerwagen vertrekken kan.

Het ministerie van BZK heeft bepaald dat de opkomst tijd van de brandweer nooit langer dan 15 minuten mag ziijn. Dat is vanaf moment van brandmelding tot het moment van aankomst bij de plaats waar hulp verleend moet worden. In deze tijd moeten de vrijwilligers dus eerst naar de kazerne, daar hun brandweerpakken aan en vervolgens de auto in naar de brand of ongeluk.

Ik heb geen gegevens van Dronten paraat, maar ik heb begrepen dat dit in de meeste gevallen lukt. Over het korps van Biddinghuizen heb ik gehoord dat ze het eens een keer is gelukt om met 7 minuten bij Walibi te staan. Als je dat reëel belijkt zou dit eigenlijk niet mogelijk zijn. Daarvoor zijn de rijtijden eigenlijk al te lang. Toch heeft het korps dat voor elkaar gekregen! Da’s simpelweg knap werk!

De vraag is of de opkomsttijden van de brandweer eigenlijk wel reëel zijn. Immers, Dronten heeft een gigantisch buitengebied en ‘slechts’ drie brandweerkazernes. Daar waar mogelijk werken we natuurlijk samen met de omgeving. Maar dan nog kun je jezelf vragen stellen of 15 minuten reëel is. Ikzelf denk van niet. De eis van het ministerie van BZK is in mijn ogen heel erg Haags en zonder gevoel voor het ‘platteland’.

Als minister Ter Horst echt kortere aanrijtijden in de wet wil vast leggen mag ze voor Dronten (jaarlijks) met een flinke zak geld over de brug komen zodat we een betaalde brandweer kunnen instellen en uitrukposten in het buitengebied kunnen instellen. Hopelijk zullen ‘De Staten’ zich hier hard voor maken.

6 Reacties

  1. OPA

    Hmm, die 15 minuten is best weer lang als je in een brandend huis zit dus die eis van BZK kan ik mij wat bij voorstellen. Maar is het niet de gemeente die ook geld beschikbaar moet stellen voor de brandweer? Wat zijn de richtlijnen (gemiddelde verhoudingen) in Nederland voor het deeel overheid versus deel gemeente? En hoe staat Dronten daar in vergelijking mee?

  2. Paul Vermast

    Ben,

    Ja natuurlijk moet de gemeente daarvoor geld beschikbaar stellen. Maar het probleem is dat Den Haag wel scherpere tijden kan opleggen, maar wij dat als gemeente domweg niet zullen kunnen betalen.

    Dús als de minister wil dat de aanrijtijden scherper moeten zal zij hirvoor budget beschikbaar moeten stellen en tot nu toe geeft ze het signaal dat de gemeenten dit zelf zullen moeten gaan betalen.

    Wel daarover kunnen we duidelijk zijn, dat zal Dronten NIET kunnen. Dus is het een verkeerde eis.

    Overigens, als het gaat om wensbeelden+ ik zou willen dat de brandweer binnen twee minuten ná melding aanwezig is. Maar hoe verschikkelijk ook; dat is niet reëel!

  3. Frank Pels

    ‘Hopelijk zullen ‘De Staten’ zich hier hard voor maken.’

    Ik wil je niet teleurstellen, maar ik denk dat dat niet echt gaat gebeuren (ik zie nog geen meerderheid).

    Misschien een idee om eens wat meer aan ‘zelfhulp’ te gaan doen en om mensen daar in te ondersteunen. Zelf mag ik 1 keer per jaar op oefening om brand te blussen, EHBO, oefenen met een defibrillator. Dat is een voorwaarde vanuit mijn werk om voor bepaalde klanten te mogen werken.

    Als je in elke straat iemand hebt met de juiste spullen en opleiding/training: daar kan geen ambulance of brandweer tegen rijden en met name die eerste minuten zijn erg belangrijk. Een hartstilstand moet bijvoorbeeld binnen 3 minuten behandeld worden. Daar kan niemand tegen rijden.

  4. Paul Vermast

    Hoi Frank,

    Hmmm nee, ik had niet echt mijn hoop op de Staten gevestigd. Dus als onze GL fractie moet je jezelf vooral niet aangevallen voelen 😉

    Maar ik vind het eigenlijk vrij populitisch van de SP hier in de Staten een punt van te maken. Immers, de Staten gaan over veel, maar niet hier over!

    Je voorstel over een goede opleiding voor burgers spreekt mij dan veel meer aan!

    Groeten,
    Paul.

  5. Frank Pels

    ‘Dus als onze GL fractie moet je jezelf vooral niet aangevallen voelen’

    Zo snel voel ik me niet aangevallen.

    Mijn naam staat overigs wel in een stukje proza dat door een extern onderzoeksbureau gemaakt is over de politieke situatie in Zeewolde en wel in paragraaf 3.1 ‘Belangrijke feiten’.

    Ik zal er binnenkort wel een stukje over schrijven. Maar eerst moeten de politici ‘ontgiften’.

    http://www.omroepflevoland.nl/03859fe6-7e43-41de-b0d2-6c85a0a1485e.aspx?NewsID=44791

    http://www.stnmm.nl/pdf/Rapportbestuurlijkesituatiedef.pdf

  6. OPA

    En als we nou iedereen lid maken van de vrijwillige brandweer, dan zijn we altijd direct ter plaatse. Hmm dat zal ook weer een kostenprobleemje zijn.

    Dat we die nrom “niet kunnen betalen” is altijd relatief. Daardoor is het van belang om te weten hoe de verhoudingen liggen zoals eerder geschreven, anders kun je geen punt maken.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This