ZiGL in Den Haag

woensdag 27 oktober 20100 Reacties

Gisteren bracht een deel van de leergang Zin in GroenLinks een bezoek aan de Eerste Kamer in Den Haag. Maar natuurlijk was iedereen in Den Haag gisteren meer gericht op hetgeen er gebeurde in de Tweede Kamer der Staten Generaal bij het debat over de regeringsverklaring van het Kabinet Rutte-Verhagen.

Toch had de Eerste Kamer haar best gedaan voor onze ontvangst. De rode loper lag uit en de Nederlandse en Europese vlag hingen uit op het Binnenhof. Hoewel dat natuurlijk ook handig was voor de komst van de voorzitter van de Europese Raad. Bij binnenkomst meteen opgevangen voor Senator Jan Laurier die ons door de historische ruimtes van het Kamergebouw loodste. De GroenLinks fractie houdt bijvoorbeeld kantoor in de voormalige werkkamer van Johan de Wit.

Grappig om te zien hoe de deelnemers echt de dag dagelijkse politieke praktijk van de Eerste Kamer gingen zien in het licht van de geschiedenis. Het gigantische portret van Willem II de leden van de Eerste Kamer er steeds opnieuw aan zal herinneren dat de Koning meekijkt. Boeiend ook dat het verhaal gaat dat Van OldeBarneld na zijn executie in de gebouwen van het Binnenhof zou zijn begraven, maar nimmer gevonden is.

Na de rondleiding een uitstekende lunch met onze Kamerleden Tof Thissen, Britta Böller en Tineke Strik die vertelden over hun achtergrond, hun passie en -in het geval van Tieneke- over hun werk in de raad van Europa. Leuke verhalen, inspirerende mensen.

Tegen 13.30 uur vergaderde de Eerste Kamer plenair en stond stil bij het overlijden van een oud lid van de Kamer en de beëdiging van een nieuw lid als vervanging van de naar het kabinet vertrokken Uri Rosenthal waarna we door Tof naar het gebouw van de Tweede Kamer werden geloosd en langs een lange rij mensen op het Lange Poten de Kamer in, en de publieke tribune op werden gebracht. Gereserveerde plaatsen zodat we het debat over de regeringsverklaring uitstekend konden volgen.

Het verhaal van Cohen was wat mij betreft authentiek en inhoudelijk sterk, zeker als je dat afzette tegen het jijbakken van de kersverse VVD fractievoorzitter Stef Blok. Irritatie alom en de halve Kamer zat dan ook andere dingen te doen. Misschien mede daardoor ontdekte Kamerlid Jesse Klaver ons op de tribune waardoor de twee deelnemers van ZiGL die nog aanwezig waren even bij de fractie konden gaan kijken en bij Jesse op de kamer onder het genot van koffie kennis met hem konden maken.

Volgens mij was het voor de deelnemers aan de leergang een buitengewoon boeiende dag en zelden heb ik in een halve dag tijd zoveel van ons politieke systeem van dichtbij mogen meemaken. Ik was bepaald niet voor het eerst op het Binnenhof, maar het was een dag waar ik vol energie weer van naar huis vertrok. Dank aan Tof, Britta, Jan, Tieneke, Jesse en de medewerkers voor deze erg leuke Haagse dag.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This