Wro levert nu al ellende op

donderdag 10 juli 20080 Reacties

Ruimtelijke ordeningSinds ruim een week is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) van kracht geworden. Deze nieuwe wet geeft pronvincies en Rijk een aantal nieuwe mogelijkheden de gemeenten buiten spel te zetten. Met verordeningen, inpassingsplannen en voorbereidingsbesluiten kan de provincie gemeenten dwingen in de ruimelijke ordening dingen toe te staan die de gemeenteraad niet wil.

De Wro is pas sinds 1 juli in werking en nu al zijn er twee voorbeelden: hier in Flevoland met het Oostvaarderswold (en de blokkade van het provinciehuis door boze boeren als reactie hierop) en de val van het College van GS in Utrecht.

Hoewel de wet een groot aantal verbeteringen bevat is deze mogelijkheid voor provincies en Rijk een uitholing van de positie van de gemeenten. Vooraf werd er (natuurlijk) gezegd dat van deze mogelijkheden slechts ‘sporadisch’ gebruik zal worden gemaakt, maar de praktijk na één week laat zien dat de provincies heel goed weten dat ze nieuwe macht hebben en dat vind ik een zeer zorgelijke ontwikkeling.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.