Wordt het college nog wel vertrouwd?

dinsdag 23 juni 20092 reacties

GeldDeze vraag drong zich afgelopen donderdag tijdens de behandeling van de kadernota 2010 dwingend aan me op toen bleek dat de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie met ongeveer 20 moties en amendementen op de proppen kwam. Daarbij vielen de moties van de oppositie in het niet. Dat is verbazend omdat je mag veronderstellen dat er wel enige afstemming tussen college en coalitie plaats vindt. Natuurlijk vinden ze zichtelf heel duaal (onafhankelijkheid van raad en college) maar normaal heeft men daar ook nooit last van.

De kadernota is de voorbereiding op de begroting van het verkiezingsjaar 2010. Dat was dan ook wel te merken in de voorstellen van de coalitie. CDA en PvdA ‘verjubelen’  alvast 7 miljoen van de Nuon gelden aan ‘leuke zaken voor de bevolking’. Zo kunnen ze volgend jaar in de verkiezingen roepen dat ze zulke leuke en goede dingen hebben gedaan voor de bevolking. Maar in mijn ogen is dit een voorbeeld van slecht beleid. Want voor de Nuon aandelen kregen we ieder jaar dividend betaald. Nu die aandelen worden verkocht valt dit weg. Daarom kunnen we die 35 miljoen beter op de bank zetten en daarvan ieder jaar de rente inzetten voor ‘leuke’ dingen. Dan zorgen we er voor dat naar de toekomst toe de inkomsten van de gemeente gelijk blijven en dat lijkt mij een belangrijke zaak. Nu even met snel geld alvast 7 miljoen uitgeven voor verkiezingswinst vind ik gewoon onbehoorlijk bestuur.

Daarnaast werden er ook een aaltal wonderlijke voorstellen gedaan. Zo willen CDA, PvdA en ChristenUnie dat de rotondes worden verhuurd. De argumentatie is dat ‘anderen dit ook goed kunnen doen in plaats van de gemeente’. Sja als dat de redenering is kun je ook het Redeplein wel verhuren.

Voor datzelfde plein is wel 150.000 euro beschikbaar gesteld voor de inrichting. Dat is een goede zaak, want het plein moet nodig verder worden ingevuld zoals ook ooit de bedoeling was. Dan kan het ook echt het centrale dorpsplein (ow nee.. stadsplein) worden.

Nou ja; na zes en een half uur vergaderen waren we er uit. Er is een kadernota en we zijn benieuwd wat het college er van weet te bakken als begroting. Maar die komt in november weer op de agenda terug. De raad is nu op vakantie. Volgende week komen we nog een keer terug van reces (vakantie) voor een besloten vergadering over de Luchthaven. maar dan mogen we echt van de zomer gaan genieten tot september.

Ik wens u een mooie zomer!

2 Reacties

  1. Roelf Raterink

    Beste Paul, Wellicht heb je het niet helemaal begrepen, maar van verjubelen is geen enkele sprake. Zoals je weet is de zeven miljoen niet nodig om de huidige rente inkomsten uit de Nuon aandelen die de gemeente genereert te dekken. Vandaar de 28 miljoen in de reserve en de rest ( 7 miljoen ) ook in de reserve, maar om daarvan zaken te bekostigen die geen structureel geld kosten maar eenmalig. Vervolgens luidt de motie dat de middelen alleen beschikbaar komen voor zaken die worden genoemd in de nota recessie maatregelen of moeten voorkomen op de wensenlijst en dus niet structureel op de begroting drukken. Dat is wel iets meer informatie voor de kiezer dan hetgeen jij nu schrijft. Daar en boven – de zeven miljoen wordt ook in de reserve gestort – is voor iedere onttrekking toestemming van de raad nodig. Dus nix verjubelen, de raad blijft baas over de centen. Dus als jij een goed voorstel weet, kom eens met een initiatiefvoorstel, want die heb ik de afgelopen drie jaar ook niet gezien van GroenLinks. Maar wel een duurzaam voorstel en het moet werkgelegenheid opleveren en geen structurele lasten. Ik zie het voorstel graag tegemoet. Dan even over het plein. Wij hebben bij motie € 75.000,– toegekend aan de activiteiten op het plein op basis van de notitie de rede bruist. Voor het overige moet nog een voorstel komen. Dus die € 150.000,– moet nog onderbouwt worden. Maar zoals je zelf al zei, het was een lange vergadering. vrgr. Roelf

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This