Woningbouw door gemeente volkomen bizar

vrijdag 15 april 20160 Reacties

Het college zal de gemeenteraad voorstellen om 30 sociale huurwoningen te gaan bouwen en exploiteren als onderdeel van het Multifunctioneel Centrum (MFC) in Swifterbant. Het college komt tot dit voorstel omdat woningbouwcorporatie OFW niet in het project wil deelnemen en op deze manier de laatste hobbel voor realisatie wordt weggenomen.

Maar dat we als gemeente 5 miljoen steken in de bouw van 30 sociale woningen; die we ook nog eens de komende vijftig jaar (!) gaan verhuren en exploiteren is goed beschouwd volkomen bizar. Straks ben ik dus niet alleen lid van de gemeenteraad, maar tevens toezichthouder van een verhuurder in de sociale sector?

Wat misschien nog met het meeste steekt is dat we kennelijk als gemeente deze noodgreep moeten toepassen om de door iedereen zo gewenste ontwikkeling voor Swifterbant mogelijk te maken. Het is te betreuren dat OFW of een andere partij kennelijk geen mogelijkheden zien om een dergelijke investering in seniorenwoningen in Swifterbant te kunnen doen. Alle politieke partijen hebben zonder uitzondering de woonvoorzieningen voor ouderen in Swifterbant als prioriteit aangeduid in hun verkiezingsprogramma. Dat geldt evenzeer voor GroenLinks. Dus als het collegevoorstel er ligt zal de fractie het op z’n merites beoordelen, afwegen ten opzichte van ons verkiezingsprogramma en de algemene maatschappelijke risico’s in kaart brengen, om dan tot een oordeel te komen. Maar in de eerste reactie is het natuurlijk een mesjogge plan!

Ondanks dat ik zonder moeite tientallen vragen kan bedenken waarop ik nog een antwoord wil van het college, zie ik ook kansen. Want als we iets zelf dus écht héél graag willen als gemeente; gaan we het dus kennelijk ook gewoon zélf doen. Zelfs als je daarmee dus als gemeente met semi-commerciële doelstellingen de markt op gaat met overheidsgeld!

Laten we rond de kadernota dan een lekker uitpakken met initiatieven rond de opwekking van duurzame energie, het creëren van arbeidsplaatsen voor mensen met een forse afstand tot de arbeidsmarkt en misschien moeten we eens een eigen thuiszorgorganisatie oprichten die wel een volledig zorgpakket kan leveren? Als we dat dan weer kunnen combineren met die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt snijdt het mes aan twee kanten!

Kennelijk is dit wat we moeten doen om het MFC in Swifterbant van de grond te krijgen. Dus misschien moesten we dat dan maar doen. Daarmee scheppen we dan wel een erg duidelijk precedent voor andere zéér gewenste ontwikkelingen! Het kan nog wel eens erg interessant worden in de gemeenteraad!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.