Winkelcentrum op de groei

donderdag 14 augustus 20082 reacties

Dronten centrum“Dronten is een maatje te klein voor het nieuwe winkelcentrum.” Dat zegt ten minste voorzitter Bert Trompetter van de winkeliersvereniging. Volgens mij ziet hij het verkeerd om. Het winkelcentrum is nu een maat je te groot voor Dronten en dat is heel bewust gebeurd!

De winkeliers in Dronten klagen al vanaf het begin dat er nog veel leegstand is in het nieuwe centrum van Dronten. Dat is een terechte klacht, maar natuurlijk geen onverwachte klacht! Het oude centrum was berekend op zo’n 13.000 inwoners en Dronten is al reeds lange jaren de 30.000 inwoners gepasseerd (natuurlijk heb ik het over de gemeente en niet het dorp Dronten). Toen werd besloten om een nieuw winkelcentrum neer te zetten is dat gedaan met het eindbeeld voor ogen, namelijk 45.000 inwoners in het jaar 2020. Nu in 2008 hebben we bijna 38.000 inwoners en gaat de groei iets minder hard. Maar niets zegt dat we in 2020 niet het beoogde aantal inwoners van 45.000 niet zullen halen. Immers; er worden nog heel veel huizen in De Gilden gebouwd en ook het Hanzekwartier moet nog ontwikkeld worden. Ook is niet te voorspellen wat het gaat betekenen als de Hanzelijn in 2013 gaat rijden en laten we vooral de nieuwe wijken van Biddinghuizen en Swifterbant niet vergeten. Kortom; het winkelcentrum is op de groei gebouwd.

Waar ik echter wel een beetje moe van word is dat de ondernemers eindeloos aan het emmeren zijn dat de gemeente onvoldoende doet aan de leegstand en de stilte op het plein.

De winkeliersvereniging wil nu dat de horeca bestemming aan ‘de nieuwe kant van het plein’ wordt gewijzigd zodat er ook bijvoorbeeld een fysiotherapeut een praktijk kan beginnen of banken en makelaars zich er vestigen. Volgens mij is dat volslagen onzin! Zeker als je bedenkt dat aan de andere kant banken en makelraas zitten en Trompetter daar juist dagwinkels met verswaar wil.

De winkeliersvereniging moet een goed naar zichzelf kijken en zich afvragen waarom er geen horeca zit aan de nieuwe kant van het plein. Waarom is er geen dag en nacht horeca zoals een bruine kroeg of Ierse Pub? Waarom worden er niet twee panden samen getrokken om een grand café te beginnen? Mogelijkheden te over, maar iets zegt me dat er een reden is waarom die niet gebeurd. En dat is vast niet omdat er geen ‘reuring’ op het plein is!

Reuring op het plein is ook zo’n wonderlijk onderwerp. Ik vind zeker dat er iets moet gebeurden en de gemeenteraad heeft het college dan ook unaniem de opdracht gegeven hiervoor plannen te gaan ontwikkelen. Maar ik volg de burgemeester wel die al vanaf het begin aangeeft dit onzin te vinden. Reuring op het plein veroorzaken is geen gemeentelijke taak. Dat is namelijk een vorm van ondernemen en daar hebben we dus ondernemers voor.

Meerpaaldagen 2008Maar goed, als de ondernemers het echt niet kunnen of willen en van de gemeente blijven vragen dit te doen moeten we misschien aan die wens te gemoed komen. Ik zal overwegen in aanloop naar de begroting 2009 plannen te ontwikkelen voor een baatbelasting voor de ondernemers in Dronten centrum die jaarlijks enkele tonnen moet opbrengen. Daarvan kan de gemeente dan een mooi bureau inhuren die allerhande leuke en culturele activiteiten op het plein gaat organiseren. Dan hebben de ondernemers hun reuring en wordt Dronten cultureel verrijkt. Misschien is het dan wel een win-win situatie.

2 Reacties

 1. Bert Trompetter

  Beste Paul,

  Met belangstelling je commentaar gelezen n.a.v. een artikel in De Stentor over het wel en wee van het winkelcentrum. Altijd prettig als er opbouwend kritisch over onze schouders wordt meegekeken. Een paar zaken waarover je schrijft vragen om verduidelijking.
  a) het bestuur heeft (nog) geen standpunt ingenomen in deze zaak. Ik heb op persoonlijke titel gesproken. Dat kun je ook lezen.
  b) Dat er winkeliers zijn die af en toe individueel klagen komt voor maar dat beeld kun je niet trekken op het winkelcentrum als totaal.
  c) T.a.v. het inwonertal kan het toch niet waar zijn dat ondernemers massaal in 2006 een winkel openen in de wetenschap dat er eerst vele jaren later brood op de plank komt?
  d) Dat er een andere invulling of formule moet komen voor de noordkant van het Redeplein is wel duidelijk. Ook initiatieven, anders dan in het artikel genoemd zijn mij welkom. De leegstand moet opgeheven worden. De winkelgevels aan de zuidkant kunnen een beste opwaardering krijgen wat mij betreft, maar de rijen lijken niet meer gesloten. Het deel waar nu al het terras op staat van de Redenaar leent zich voor meerdere functies. Kleine dagwinkeltjes en ambulante handel kunnen er een prima plek krijgen en wat mij betreft met een eerste voorkeur voor de zittende winkeliers in ons winkelcentrum.
  e) Wat het Redeplein betreft wordt momenteel constructief samengewerkt voor een plan van aanpak, met een goede faciliterende rol van de gemeente. Er zijn best evenementen denkbaar waar de gemeente een bijdrage voor geeft, dat gebeurd nu ook al.
  f) De invoering van baatbelasting wordt gelukkig als laatste door jou genoemd, daarmee kan dit idee als eerste weer van tafel. Wanneer iemand al moeilijk adem haalt ga je zijn stropdas niet extra aansnoeren.
  Beste Paul ik sluit af met een hartelijke groet en hoop je binnenkort te treffen in het in het mooiste winkelcentrum van de regio.
  Met een hartelijke groet van Bert Trompetter, voorzitter van de winkeliersvereniging SuyderSee.

 2. Paul Vermast

  Beste Bert,

  Dank voor je reactie en je opmerkingen. Dat je niet namens het bestuur sprak wist ik wel hoor. Maar dat is net als dat dit mijn persoonlijk weblog is en de officiële standpunten van GroenLinks Dronten op http://www.groenlinksdronten.nl staan; iedereen leest het toch als het standpunt van GroenLinks. Toegegeven; een kleine plagerij van mijn kant.

  Het beeld dat wordt geschapen door de klagende ondernemers is een situatie van algehele ellende in het winkelcentrum. Dat is ook het beeld dat ik breed terug hoor van de samenleving. Dus als dit beeld niet klopt zou ik dat geluid ook graag eens horen naast een geluid dat het dorp een maatje te klein is voor het winkelcentrum. Beeldvorming is cruciaal! Zo bestaat nog steeds het beeld dat het slecht gaat met de Meerpaal terwijl dat helemaal niet zo is! Dat negatieve beeld kan je ook klanten kosten (want als mensen buiten Dronten in de krant slechts lezen dat het halve winkelcentrum leeg staat en je nergens kan parkeren is dat niet aantrekkelijk toch eens in Dronten te gaan kijken.

  Nu dat inwonersaantal. Ik weet natuurlijk niet wat de motieven van de ondernemers waren. Maar als je niet wist dat dit winkelcentrum een beetje op de groei is gebouwd dan heb je jezelf in mijn ogen echt niet goed verdiept voor je begon. Dat ‘winkelcentrum op de groei’ is niet mijn verzinsel maar een citaat van voormalig wethouder Braaksma. Dus hoe dat zit met jaren geen brood op de plank weet ik niet, maar dat het de eerste jaren geen land van melk en honing zou zijn had in mijn ogen echt bekend moeten zijn.

  Dat er een invulling moet komen voor de winkels aan de noordkant van het plein ben ik onmiddellijk met je eens! Maar volgens mij moet er dan ook ruimte worden geboden aan zware horeca en restaurants om daar te gaan zitten. De informatie die ik nu heb is dat dit niet op de gemeente hangt.
  Over de gevels aan de zuidzijde van het plein kunnen we kort zijn. Die zullen worden opgeknapt. Tenminste, de ondernemers aan die kant hebben hiervoor een garantie van de gemeentegevraagd en gekregen! Dus volgens mij kunnen ze beginnen. Dat wordt lastig als de rijen niet meer gesloten zijn als je schrijft. Maar; als gemeente hebben we geen enkel instrument om dit zelf te doen of de ondernemers daar te dwingen, immers de panden zijn niet in ons eigendom.

  Natuurlijk werkt de gemeente in een faciliterende rol mee aan evenementen op het plein. Het is ook een grote wens dat het plein gaat leven, zeker gezien de unaniem aangenomen motie in de gemeenteraad hierover. Maar mijn ergernis zit in de lange weeklaag die de laatste tijd te horen is van ondernemers dat de gemeente onvoldoende doet. Volgens mij is dat onzin en is het ook niet de taak van de gemeente. Het voorstel van de baatbelasting was dan ook vooral prikkelend bedoeld en kennelijk is het ook raak!

  Ik ben de laatste die wil dat er een strop wordt dichtgetrokken die bij ondernemers om de nek hangt. Maar als het écht een breed gedragen klacht is dat de gemeente meer moet doen op het plein is dat wat mij betreft wel de manier van financiering. Kortom; het is geen gemeentelijke rol en die ‘klacht’ moet van tafel. Aan extra parkeervoorzieningen wordt gewerkt, maar dat er geen parkeren op het plein komt was echt van te voren bekend. Dat gaan we dus ook niet opnieuw invoeren als het aan mij/GroenLinks ligt.

  Beste Bert, een hartelijke groet terug. Ik loop met regelmaat door ons prachtige centrum met erg veel plezier! Trek me met een gerust hart van straat als je me ziet of laten we een afspraak maken een kop koffie te drinken!

  Paul

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.