Wethouder Lelystad valt over eigen fractie

donderdag 3 december 20091 reactie

Jaap LoddersMet enige verbazing kijk ik naar de politieke situatie van Lelystad. VVD wethouder Lodders is daar gevallen omdat de raad een motie van wantrouwen tegen hem aangenomen heeft. Dat is niet bijzonder, die dingen gebeuren aan de lopende band in gemeenten. Maar de reden is nogal merkwaardig: de fractie van de VVD stemde tegen de najaarsnota. Daarover was de rest van de raad zo boos dat ze de wethouder van de VVD naar huis stuurde. Dus niets tegen de wethouder zelf, maar de onvrede richt zich op de VVD fractie.

Zeker bezien vanuit het duale stelsel is deze reactie van de gemeenteraad in Lelystad vreemd te noemen. Immers, raad en college zijn onafhankelijk van elkaar. Als de raad boos is op de VVD fractie moet ze die de oren wassen, maar de wethouder ongemoeid laten.

Natuurlijk kan het zijn dat de coalitiepartners van de VVD (CDA, PvdA en ChristenUnie in deze) het vertrouwen in de VVD kwijt zijn. Dat is nog wel te volgen. Maar dan moeten ze het college opblazen door de eigen wethouders terug te trekken.

Deze reactie vind ik echt onverklaarbaar. Want de raad heeft nu een wethouder weg gestuurd die het beleid dat de raad wilde (de najaarsnota is gewoon aangenomen met een ruime meerderheid) heeft verdedigd. Dit alles enkel en alleen om de partij van de wethouder te straffen. Het zal wel hogere Lelystadse gemeentepolitiek zijn, maar ik kan er met de beste wil van de wereld geen touw aan vast knopen.

1 Reactie

  1. Erwin

    Er is weinig vreemds aan. De VVD houdt zich niet aan de afspraken, maar vergeet de conclusie te trekken om uit het college te stappen. Dat heeft de oppositie alsnog voor hen gedaan door het indienen van een motie van wantrouwen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast is fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast is hij plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This