Zomeravond Koffie – Welzijn

vrijdag 18 augustus 20170 Reacties

Woensdag was ik, dit keer samen met PvdA-collega Suzanne Stoop, op bezoek bij Meerpaal Welzijn. Je weet wel dat de Meerpaal veel doet, maar iedere keer ben ik opnieuw onder de indruk hoeveel en afwisselend het werk van de Meerpaal is. En dan waren we ‘slechts’ op bezoek bij Welzijn. Want over de Academie (CKV), theater/bios en commerciële activiteiten is het in het geheel niet gegaan.

Manager Sonja Zimmerman had alles uit de kast getrokken voor ons bezoek. We werden naar Jongerencentrum Chillpoint gebracht waar een paar meisjes vertelden over de onderneming die ze aan het opzetten zijn vanuit een ondernemingsproject. Maar ook over wanneer en hoe vaak ze daar komen en waarom dat zo leuk is.

Levenskracht

We hadden het over het gebrek aan uitgaansactiviteiten voor 12 tot 18 jarigen, over straathoekwerk en de buurtsportcoaches.

Kregen een inleiding over de ‘levenskracht-methode’ die wordt ingezet voor mensen die een hulpvraag hebben. Op eenvoudige wijze wordt daarmee door cliënten zelf inzichtelijk gemaakt waar het grootste knelpunt zit en hoe dat kan worden aangepakt en wat daarvoor nodig is.

Ook de toenemende eenzaamheid en de zorgvraag die daar achter weg komt is reden voor alertheid. Veel vragen bij de huisartsen blijken niet persé medisch van aard en kunnen juist via het Welzijn worden opgevangen. Alleen al om het beperken van de zorgkosten zou verdere samenwerking met huisartsen bijzonder nuttig kunnen zijn. Mooi voorbeeld daarvan is een huisarts in Swifterbant die samen met één van de buurtsportcoaches, een wandelgroep is begonnen.

Onder de indruk

Als gemeenteraadslid ben ik toch al boven gemiddeld geïnteresseerd en worden we regelmatig beleidsmatig geïnformeerd. Maar toch verrast het me steeds opnieuw wat er allemaal voor belangrijk werk wordt gedaan dat niet meteen opvalt.

Na 3,5 uur waren we eigenlijk nog niet uitgesproken en was er nog veel meer te horen en te zien. Maar bovenal: was ik opnieuw weer onder de indruk en trots. Trots dat we in Dronten een organisatie hebben neergezet die zo groot is, zo veelzijdig en zulk belangrijk werk doet.

Subsidie

Dat werk zou nog veel meer in de etalage gezet mogen worden. We zouden daar nog veel trotser op mogen zijn met elkaar. Want de terugkerende discussie over de hoogte van de subsidie doet geen recht aan het werk dat er wordt verzet. Zeker als je jezelf realiseert dat 2/3 van die subsidie bedoeld is voor huisvesting (en dus voor een belangrijk deel weer bij de gemeente terug komt via aflossing, rente en huur).

Ook al ben ik nu 14 jaar (burger)raadslid, nog altijd hoor ik nieuwe dingen. Over nieuwe ontwikkelingen en veranderende taken in een veranderende samenleving. Daarom zijn dit soort bezoeken heel erg nuttig en belangrijk. Want er is toch altijd meer dat je niet blijkt te weten!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This