Weglopers

woensdag 10 oktober 20121 reactie

Met enige verbazing las ik gisteravond het bericht op NU.nl dat enkele honderden leden sinds afgelopen vrijdag hun lidmaatschap hebben opgezegd of dat willen doen, omdat ze ontevreden zijn met de gang van zaken binnen GroenLinks afgelopen dagen. Ook in mijn eigen omgeving ken ik daarvan voorbeelden.

Laat ik maar eerlijk zijn: ik snap daar écht helemaal niets van! Dat je boos bent kan ik in komen. De krachttermen die ik het afgelopen weekend heb gebruikt om de situatie te duiden aan familie en vrienden zijn ongeschikt voor dit blog.

Maar dat je wegloopt… Juist nu, nu iedereen is opgestapt en vertrokken, nu een interim-bestuur de weg gaat vrijmaken voor een nieuw bestuur dat door de leden verkozen is, nu we dus iedereen kunnen gebruiken en je juist als lid met je stem op het congres de partij waarvan je lid bent de goede kant op kan sturen; dan loop je toch niet weg? Toch niet om ‘gedoe’ in plaats van inhoudelijke redenen? Want dat zou ik wel snappen, maar dan in de aanleiding weer echt heel raar.

Iedereen die vindt dat het de laatste tijd de verkeerde kant op gaat met GroenLinks zou nu lid moeten worden! Ruim op tijd om mee te kunnen stemmen op het congres over een nieuw bestuur en de aanbevelingen van de commissie Van Es die onderzoek doet naar de verkiezingsnederlaag.

Als je nu wegloopt dan draag je de partij kennelijk ook geen warm hart toe of moet je toch nog eens bij jezelf te raden waarom je ook alweer lid was. Want zeker als het je te doen was om groene, sociale en progressieve politiek blijf je lid van GroenLinks. Juist nu het even lastiger is! Dus volg je hart en wordt (of beter blijf) lid met je verstand: www.groenlinks.nl/lidworden

1 Reactie

  1. silver price

    Wat me als politicoloog opvalt is dat de Grünen hebben begrepen dat partijdemocratie niet voor bange mensen (of misschien ‘bange partijtoppen’?) is. De lijsttrekkerstrijd gaat niet via kandidatencommissies, IQ testjes, en bureaucratische selectieprocedures. Bij de Grünen mogen de leden helemaal zelf bepalen wie geschikt is en wie niet, daar hebben ze geen kandidatencommissie voor nodig. Er zijn maar liefst 15 kandidaten voor het lijsttrekkerschap, variërend van een prille 22 tot een rijpe 76 jaar oud. Sommigen zijn doorgewinterde partijtijgers, anderen zijn pas vorig jaar lid geworden.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.