Weer terug in Nederland

zondag 20 december 20090 Reacties

Greenpeace-actie in de Kopenhagen-ExpressNederland blijkt ingesneeuwd als de Kopenhagen-Express aankomt op Utrecht Centraal. De spoorwegen en ANWB raden mensen af te gaan reizen, maar veel keuze is er niet natuurlijk. Gelukkig rijdt de stoptrein naar Zwolle volgens de dienstregeling en kan ik zonder problemen naar Harderwijk. Helaas; hier geen bussen, de hele dag al niet. Gelukkig wordt ik zo opgehaald door lieve vrienden uit Dronten. Met een gratis kopje koffie (NS-service) zit ik nu te wachten en ik voel dat de vermoeidheid nu wel met een harde knal toeslaat. Wil naar huis.

Het was een rare reis vannacht met de Kopenhagen-Express. Want doordat bij de Duitse grens de Deens locomotief stuk bleek kon de trein Kopenhagen niet bereiken en moesten we met een in der haast regelde extra trein van de DSB (de Deense spoorwegen in dit verband) naar de Duitse grens. Daar stond de Kopenhagen-Express te wachten. Mooi symbolisch beeld eigenlijk; het niet-besluit van de COP is zo teleurstellend dat de Kopenhagen-Express Kopenhagen niet eens meer kan bereiken.

Toen we eenmaal goed op weg waren werd er een briefing gegeven door ambtenaren van het ministerie van milieu. Een flauwekul verhaal waarbij je aan het einde welhaast moest geloven dat er een heel prima akkoord is gesloten, want dat de doelen die vooraf waren gesteld niet zijn gehaald is eigenlijk allemaal de schuld van de UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). Natuurlijk; het is het makkelijkste om de schuld op de Verenigde Naties te schuiven om je eigen falen en dat van de wereldleiders te camoufleren. Ik werd er tegelijk boos, vrolijk en heel erg moe en verdrietig van. Dappere poging om het verhaal alsnog positief te verkopen; maar de NOS was gisterochtend al heel duidelijk: Klimaattop Kopenhagen geflopt.

Vanmorgen kwam in Amersfoort Greenpeace aan boord van de Kopenhagen-Express en deelde daar als protest t-shits uit: ‘World leaders went to Copenhagen and all I got was this T-shirt’. Mooiere samenvatting had ik niet kunnen bedenken!

In 2009 vond de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats in Kopenhagen. In de Deens hoofdstad moest een nieuw klimaatakkoord worden gesloten.Namens de Europese fractie van GroenLinks was Paul werkzaam in Kopenhagen gedurende de klimaattop. 

Paul Vermast

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.