Wat is me nou weer overkomen?

donderdag 20 oktober 20050 Reacties

Met dat gevoel kwam ik vanavond thuis na de extra commissievergadering Algemene Zaken over de Meerpaal. Een meesterlijke klucht waar het ‘Theater van de Lach' nog een hoop van had kunnen leren.
Een commissievergadering waarin het College op de publieke tribune ging zitten (ook verantwoordelijk meerpaalwethouder Gerrit Stegeman) en de commissie overliet aan ambtenaren en externen. De wethouder ook na herhaald verzoek weigerde achter de microfoon aan de vergadering deel te nemen, Leefbaar Dronten en de PvdA woedend vertrokken en ook het CDA demonstratief op de tribune ging zitten. Pas na lang aandringen en herhaalde vragen aan de wethouder van onze fractievoorzitter Cebus Korteweg wilde hij een paar nietszeggende antwoorden komen geven.

Uit deze chaos zijn natuurlijk geen antwoorden gekomen. Is geen vertrouwen hersteld en is het goede gevoel voor de Meerpaal niet erg ingedaald. Het optreden van de burgemeester in "Over Flevoland gesproken" van twee weken geleden was toen al gênant, maar is vanavond gewoon pijnlijk geworden. Géén antwoorden, een woedende raad en meer vragen en onvrede zijn het resultaat van een paar uur vergaderen, alhoewel; vergaderen kan je dit bijna niet noemen. Top theater; dat is het. Heel erg triest, maar oh zó vermakelijk.

Maar de priemende vraag dringt zich weer op; hoe leg ik (leggen we) dit uit aan de bevolking? Ik weet het niet. Ik kán het niet uitleggen omdat ik het simpelweg niet snap. Gerrit Stegeman moest diep door het stof toen hij tijdens de opening van de Meerpaal voor de camera van Omroep Flevoland zei dat de Meerpaal misschien wel "een maatje te groot" was voor de Dronter ambtenaren. Hij moest excuus maken en werd publiekelijk door het College door de modder getrokken. Maar ik sluit niet uit dat 'ie gelijk heeft. En dat is ook geen schande hoor! Erkennen dat je iets te groot hebt aangepakt en dat het een volgende keer anders moet getuigd van inzicht. Wat mij vanavond wél duidelijk is geworden is dat de Meerpaal een maatje te groot was voor de politiek in Dronten. We hebben het niet voor elkaar gekregen het College, de ambtenaren en de adviseurs in de klauwen te houden. De vraag is of dat verwijtbaar is, maar ik vind het wel een trieste constatering.

Ook ik (wij, GroenLinks) hebben er bij gezeten de afgelopen jaren. We hebben steeds gevraagd of het allemaal wel goed ging, want onze onderbuik vertelde dat dit niet zo was. Maar ook wij hebben de vinger er niet achter gekregen, ook vanavond niet. Maar het ging dus niet goed, het gaat dus niet goed en ik vraag me af hoe het weer goed moet gaan. Laten we als Raad nu maar een enquête gaan voorbereiden zodat deze na de verkiezingen door een nieuwe Raad kan worden gehouden. Dan is er een nieuwe verhouding in de gemeenteraad, een nieuw College en andere belangen. Dan kan de Raad terug kijken en vrij alle betrokkenen onder ede ondervragen. Hoe graag ik het ook zou willen, we zijn nog láng niet uit gepraat over de Meerpaal!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.