“Wat gaat u doen?”

vrijdag 14 december 20075 reacties

Goeie vraag van de journalist van Omroep Flevoland die mij interviewde over de commissievergadering gisteravond waarin GroenLinks vragen stelde over het samenscholingsverbod. “Niets” was mijn simpele antwoord. (luister)

We hebben een samenscholingsverbod en dat duurt nog tot begin februari zo simpel is het. Al ga ik vijf dagen op mijn hoofd staan, ik zal daar op z’n minst koppijn van krijgen en het samenscholingsverbod zal er niet door verdwijnen.

Wel ben ik erg tevreden het het antwoord van de burgemeester dat er, in weerwil van wat er in de media werd verteld, niemand beboet is op grond van het samenscholingsverbod. De boete die afgelopen weekend is opgelegd werd op andere gronden uitgeschreven.

Het was alleen een beetje sneu voor het CDA dat ze een heel betoog had voorbereid om mij eens stevig de oren te wassen (“meneer Vermast, komt u eens met oplossingen dan” en “meneer Korteweg, staat u hier wel achter”), maar daar door de commissie op werd terug gefloten. Het vragen uurtje is bedoeld voor vragen aan het college. Ik hoop dat men de opmerking van de burgemeester en de fractievoorzitter van de PvdA in de oren heeft geknoopt: reageren kan ook op deze website! Dus ik nodig de collega’s van het CDA daartoe van harte uit!

Dan toch maar even de betere oplossingen. Alles wat nu wordt opgestart, als het brengen van huisbezoeken door de burgemeester, het opstarten van projecten in de wijk voor de doelgroep, de gesprekken die er plaats vinden vanuit het jongerenwerk. Dat alles is béter als een generiek samenscholingsverbod voor de jeugd.

Lost dat de overlast op? Neen, natuurlijk niet. Maar dit samenscholingsverbod ook niet! Jongeren die uit de horeca komen en overlast veroorzaken moet je beboeten voor openbare dronkenschap. Want 9 van de 10 keer gaat het om mensen die te veel alcohol op hebben, dus daarvoor heb je geen samenscholingsverbod nodig.

De overlast die de 15 tot 20 pubers veroorzaken los je ook niet daarmee op en daarbij werkt het samenscholingsverbod uitdagend. Kijken hoe ver je kan gaan of juist met een veel groepjes van twee naar elkaar staan roepen. Da’s natuurlijk wel overlast, maar valt niet onder het samenscholingsverbod. Kortom, voorbeelden te over om te zien hoe ver je de politie kan treiteren. Afgelopen week zijn hiervan al voorbeelden gezien. Die ‘lastige pubers’ moet je gewoon hard aanpakken. Via de leerplicht, via het OM, via wijk- en buurtbeheer. Die mag je van mij zo lang op de huid zitten dat ze niet meer weten waar ze het zoeken moeten zolang ze zich niet weten te gedragen! Dat is vele malen effectiever dan het samenscholingsverbod of zelfs een avondklok die de fractievoorzitter van het CDA als oplossing tegen mij noemde.

Dan is er één opmerking van het CDA waarbij ik even stil wil staan. Da’s namelijk de opmerking dat een plaatje op deze website en mijn verzet tegen de maatregelen getuigen van “diepe minachting” voor de politie. Dat is aperte onzin! Ik heb bijzonder veel respect voor de mannen en vrouwen bij de politie die bijzonder en soms ook bijzonder moeilijk werk doen. Afgelopen week heb ik dit tot twee maal toe onderstreept bij Dirk Drogt, de chef basiseenheid Dronten van de politie. Zijn reactie was dat hij het uitstekend vindt dat er kritisch wordt gereageerd op dit soort maatregelen omdat het niet goed zou zijn als iedereen het maar zonder slag of stoot prima zou vinden.
Als laatste nog even over het plaatje… ik kan alleen maar concluderen dat de collega’s van het CDA elk gevoel voor humor missen. Gelukkig is dat bij de agenten die ik heb gesproken anders.

5 Reacties

 1. Peter Oosterhuis

  IK HEB NU EEN VERMOEDEN WAAROM DAT SAMENSCHOLINGSVERBOD ER ZO OPEENS IS.
  ZIE d66SITE WEBLOG.
  GROET PETER

 2. OPA

  Dat vermoeden zou dan zijn dat de politie de zaak niet meer aan kan? En dat leidt direct tot samenscholingverbod? Ik denk dat D66 over het hoofd ziet dat er nog veel andere, minder geruchtmakende maatregelen zijn. Dus waarom zo’n ingrijpende maatregel die Dronten en vooral de burgemeester zelf in heel Nederland bijzonder in de spotlight zet? Ik zou het niet weten.

 3. Frank

  Ik heb gisterochtend het interview op omroep Flevoland gehoord. Goed verhaal!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This