Het is er afgelopen donderdag allemaal niet duidelijker op geworden rond het
onderwijsstation onderwijsboulevard. Daar waar er de laatste tijd steeds werd gesproken over de verplaatsing van het VMBO en later (mogelijk) het hele voortgezet onderwijs (VO) naar de stationslocatie gaat het nu alleen nog over de 3e 3n 4e klassen van het VMBO. Dus eigenlijk gaat het om een half VMBO schooltje dat er bij het station moet komen te staan.
Wethouder van lichtte dit toe door te stellen dat ‘wij bouwen wat we wettelijk verplicht zijn, maar de scholen bepalen wat er in het gebouw komt’. Hieruit moest ik begrijpen dat het hele VMBO best naar die nieuwe locatie kan van de wethouder, maar dat we slechts voor VMBO 3 en 4 lokalen neer zetten. Als alles daar dan in past is het de wethouder goed. Kunt u het nog volgen? Ik niet als ik eerlijk ben en ik heb er serieus twijfel over of de scholen dit ook zó hebben begrepen.
Ook is het wonderlijk dat er nu koste wat kost besloten moet worden om een strook van 6 hectare in het zo belangrijke nog te ontwikkelen Hanzekwartier gaan reserveren voor scholen, minimaal tot 2015. Nu we het Hanzekwartier zelf gaan ontwikkelen moet je volgens mij op (potentieel) dure gronden geen scholen gaan zetten. Nog los van het feit dat we een (op termijn groot?) deel van het onderwijs gaan huisvesten in een bouwput voor de komende 20 jaar. Zelf neem ik aan dat dit nooit is bedoeld met een ‘dynamische omgeving’.Â
Dan nog even de stationslocatie voor het onderwijs. Da’s (aldus de voorstanders) een heel logische locatie. Immers kijk maar naar andere steden (zoals Zwolle, Amsterdam) waar de scholen ook bij het station liggen! Dat is natuurlijk echt hele grote flauwe kul. Wij hebben het immers slechts over het VMBO 3 en 4 en niet over de hoge scholen van Zwolle en universiteit van Amsterdam! Zolang er geen station in Swifterbant is (en ik heb niet de verwachting dat die er komen zal) is er geen reden om het VO aan het station te bouwen. Dus deze flauwekul kan echt in de prullenbak!
Oei wat istie scherp, “dynamische omgeving” goed gevonden.
De opmerking ‘wij bouwen wat we wettelijk verplicht zijn, maar de scholen bepalen wat er in het gebouw komt’ smaakt naar verregaande onenigheid. In ieder geval niet naar een gezamenlijke visie.
Dan maar even mijn visie, misschien brengt dat de mensen bijelkaar. Volgens mij kunnen we met een duurzaam onderwijs project (jawel, met groene daken, aardwarmte, biogas en nog veel meer) bij de CAH een veel grotere aantrekkingskracht genereren.
Ik heb alvast een reklamebordje gemaakt. Zin in je mailbox Paul! Duurzaam studeren? Dat doe je in Dronten!