Wacht u op iemand?

woensdag 30 januari 20080 Reacties

PolitieToen ik gisteravond om tien uur naar huis wandelde vanaf het gemeentehuis trok op de Galjoenstraat een groepje van zes jongeren mijn aandacht. Enerzijds omdat we midden in het ‘samenscholingsverbodgebied’ zaten, anderzijds omdat het clubje gevolgd werd door een politieauto én een politiemotor.

Ook mij is niets menselijks vreemd, dus ik bleef staan. Kijken wat er gebeurd. De sterke arm van de wet liet even goed zien dat men het groepje ‘in het oog had’. Want de motor moet half duizelig zijn geworden van het rondjes rijden. Via de Groenlandstraat, Spiegelstraat en Overloop de Galjoenstraat weer op. Dan de Walvisstraat op en neer en weer een rondje. Vervolgens over ‘Steenbergen’ en tegen het verkeer in (dat dit mag met een motor – nooit geweten dat het een soort snelle fiets is) De Rede op en gezellig weer via de Walvisstraat richting Galjoenstraat.

Kijkend op de hoek Walvisstraat/Galjoenstraat viel ik natuurlijk op en op het moment dat ik door wilde lopen (ik heb 10 minuten staan kijken) was het groepje dat mijn aandacht had getrokken wel verdwenen. Maar alle politieaandacht was nu op mij gericht. Alleen stil staan in het samenscholingsverbodgebied is kennelijk óók heel verdacht. Met auto op Galjoenstraat en motor op de stoep werd ik aangesproken: “Meneer, wacht u op iemand?”. Naar waarheid heb ik maar geantwoord dat ik de verrichtingen van de politie stond te bekijken. Volgens mij had hij alle antwoorden verwacht, behalve dit.

Wat volgde was een boeiend gesprek over het samenscholingsverbod en de problemen in de wijk. Dat die problemen er zijn en dat we deze zeer serieus moeten nemen wordt me wel met de week duidelijker. Zoals de hoofdagent terecht zei “als je jezelf in je eigen wijk niet meer veilig voelt is er iets behoorlijk mis”. Natuurlijk ben ik dat onmiddellijk met hem eens! Als gemeente(politiek) moeten we hierop ook reageren en proberen oplossingen te vinden. Volgens mij zijn die heel divers en zouden die meer in de sfeer van de preventie als in de sfeer van de repressie (zoals een samenscholingsverbod) moeten zijn. Nu snap ik wel waarom men dat samenscholingsverbod heeft ingesteld (oh nee; gebruik heeft gemaakt van het samenscholingsverbod zoals standaard in de algemeen plaatselijke verordening is opgenomen). Daarmee is het gemakkelijker om mensen aan te pakken. Je hoeft niet meer aan te tonen wie er exact lastig doet, maar je kunt de groep aanspreken op kun gedrag. Ik blijf er bij dat dit niet de oplossing is.

Ik hoop dat er snel weer een ‘veiligheidsvergadering’ van de gemeenteraad hebben. Dan wil ik graag eens doorpraten met politie en justitie over de mogelijkheden die er zijn om overlast aan te pakken en de problemen in Oud-Dronten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.