Waarom ik op de kieslijst wil

donderdag 1 december 20160 Reacties

Vanaf vandaag kunnen de leden van GroenLinks stemmen voor de kandidatenlijst bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Op de conceptlijst ben ik voorgedragen als nummer 37.

Natuurlijk vraag ik alle stemmende GroenLinks-leden om mij op de lijst te zetten omdat ik wil dat er binnen de partij én in het parlement meer aandacht komt voor ‘het platteland’.

Slechts 13% van ons land is bebouwd gebied, zoals steden en dorpen, en maar liefst 68% is aan te duiden als groene ruimte. Deze groene ruimte, of platteland zoals ik het noem, wordt voor 56% gebruikt voor agrarische doeleinden.

Toch ligt de focus van GroenLinks op de stedelijke gebieden. Dat is logisch omdat daar ook de meeste mensen (en daarmee kiezers) wonen. Maar een gezonde stad kan niet zonder een vitaal platteland! Een platteland dat zorgt voor voedsel, voor natuur en landschap om te ontspannen, dat zorgt voor duurzame energie met windmolens en (grootschalig) zonnepanelen.

Landbouw

De landbouw speelt op het platteland een grote rol en heeft naar mijn opvatting binnen onze partij onvoldoende aandacht gekregen de afgelopen jaren. En als het al eens over de landbouw gaat wordt het aangewezen als ‘de moeder aller problemen in de Nederlandse natuur’. Hoewel de landbouw zeker de oorzaak van veel problemen in de natuur is, zou ik de sector juist de hand willen reiken. Samen kunnen we die problemen aanpakken. Maar we moeten boeren ook waarderen voor de stappen die er wel al zijn gezet. Of voor de bijdrage die ze leveren aan de duurzame energievoorziening met windmolens. Steeds meer ‘boeren daken’ liggen vol zonnepanelen. Ook op deze manier voorziet het platteland de steden van energie.

Daarbij kan verder landbouwonderzoek zorgen voor een betere bodemvruchtbaarheid door het gehalte aan organische stof in de bodem te verhogen. Een verhoging van de huidige 0,4% naar 0,5% zou als bijkomend voordeel hebben dat daarmee even veel CO2 wordt vastgelegd als de Nederlandse industrie uitstoot! De landbouw zou daarmee een enorme bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van de klimaatverandering!

Ontspanning

Op het platteland kan de stedeling ook tot rust komen. Dat gebeurd ook massaal en is van grote economische waarde! Alleen de wandelaars gaven tijdens hun 481 miljoen wandelingen in 2015 al bijna € 1,8 miljard euro uit! Daar komen de fietsers en andere recreanten nog eens bij. Het platteland draagt daarmee voor een belangrijk deel mee aan onze nationale economie.

Daarom wil ik dat we meer aandacht hebben voor het platteland, voor de boeren en buitenlui die er wonen en werken om de stedelingen te voeden en ontspanning te bieden. In de overtuiging dat natuur en landbouw niet elkaars natuurlijke vijanden zijn, maar bondgenoten! Dat vraagt aanpassing van boeren en van natuurbeschermers.

Samen werkend aan een ecologisch en economisch volhoudbare samenleving! Daarvoor wil ik mij inzetten, daarom wil ik op de lijst van GroenLinks voor de komende Tweede Kamerverkiezingen!

Lees hier verder over mijn ideeën en inzet voor het platteland.

Het Platteland dat zorgt voor voedsel uit de landbouw, zorgt voor ontspanning in de natuur, voor landschappen om te recreëren en te sporten. Dat platteland verdient meer aandacht en waarderingen.

Natuurbeschermers en boeren zijn bondgenoten. Boeren willen een goed en gezond product telen waarvoor ze een redelijke prijs krijgen. Ons gezamenlijke landschap hun productiegrond en daarmee onze gezamenlijke verantwoordelijkheid én gedeeld belang!

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten.

Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This