Waarom ik twijfel heb over de Dronterpas

zaterdag 30 mei 20150 Reacties

In de raadsvergadering van afgelopen donderdag heeft GroenLinks geprobeerd om uitstel te krijgen van de Dronterpas, niet omdat we tégen de pas zijn, maar wel omdat je zo’n pas maar één keer kun invoeren. En dat kun je ook maar één keer goed doen. Daarvan zijn we nu niet overtuigd.

Het doel van de Dronterpas is om mensen met een laag inkomen beter te laten deelnemen aan de samenleving. Met die pas kun je dan korting krijgen of betalen bij sportverenigingen, theater, CKV, de bioscoop, etc. Daar is GroenLinks natuurlijk gewoon voor. Deze regeling bestaat nu eigenlijk al, maar daar kleven wel een paar nadelen aan. Want bij de bestaande regeling moeten mensen de betaling eerst voorschieten en kan het achteraf terug worden gevraagd bij de gemeente. Voor veel mensen die met heel weinig geld moeten rond komen is dat voorschieten een probleem en dus was de regeling niet populair. Ook moet je bonnetjes aan de gemeente laten zien en daar moet je dan weer om vragen, bijvoorbeeld bij de sportvereniging, en dan weet ook iedereen waarom je een bonnetje nodig hebt. 

Geen keuze

Voor veel mensen is leven op het minimum geen keuze of iets wat ze uit vrije wil hebben verkozen, maar zijn er omstandigheden die er voor zorgen dat dit (soms tijdelijk) nodig is. Bijvoorbeeld een chronische ziekte of handicap die het vinden van betaald werk niet mogelijk maakt. Sowieso het niet kunnen vinden van werk, of onvoldoende vaardigheden hebben om op de arbeidsmarkt uit de voeten te kunnen. Dat is een situatie waar mensen doorgaans ook niet trots op zijn.

Ook mijzelf is het overkomen, meer dan tien jaar geleden lukte het niet om betaald werk te vinden en raakte ik (met een nog kort arbeidsverleden en dus een relatief korte duur van de WW-uitkering) in de bijstand. Hand op houden in het gemeentehuis waar ik toen ook als burgerraadslid al politiek actief was. Dat is gênant en het liefste zou je willen dat niemand dat te weten zou komen. Want we willen toch allemaal zorgen voor ons eigen inkomen?

Zo geldt dat ook voor de Donterpas, als deze alléén wordt ingevoegd voor de minima is het bij het gebruik van de pas voor de mensen om je heen in één oogopslag duidelijk dat je weinig geld hebt te besteden, dus dat je ‘arm’ bent. En niemand wil het etiket ‘arme sloeber’ op zijn voorhoofd hebben. Of -om het populistisch uit te drukken- worden aangeduid als ‘pauper’. En dat gaat, hoe positief je ook naar zo’n pas wilt kijken, écht gewoon gebeuren als het alleen een pas is waar minima gebruik van mogen maken. Dat werkt dus niet drempelverlagend, maar drempelverhogend en ik voorspel je dat de pas die op deze manier wordt ingevoerd al is mislukt voordat deze is ingevoerd. 

Alternatief

Terwijl je ook voor een alternatief kunt kiezen waarbij je veel meer functies aan de pas weet te koppelen. Maak er ook de milieupas van, de pas waarmee gemeenteraadsleden en ambtenaren de deuren in het gemeentehuis kunnen openen. Maak er een kortingspas voor het Winkelhart Suydersee van, waarmee je punten kunt sparen voor kortingen of je sportvereniging of een goed lokaal doel zoals het Hospice!

Mogelijkheden te over die je met zo’n pas voor iedereen kunt gebruiken. En als mensen met een laag inkomen dan soms een beetje meer korting kunnen krijgen valt dat niemand meer op. Want of je de nieuwe sportschoenen van je dochter nu betaalt met de punten die je op de Dronterpas hebt gespaard of het tegoed dat je er via de minima-regeling van de gemeente op hebt gekregen, is dan voor niemand meer te zien.

Pas dan, als je zoals iedere inwoner, met trots je ‘Dronterpas voor leuke dingen’ kunt laten zien om te betalen of te sparen kun je écht in alle vrijheid deelnemen aan de samenleving en daar was het ons toch allemaal om te doen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.