Vuurwerkverbod?

vrijdag 2 januari 200915 reacties

GroenLinks collega’s Arno Bonte en David Rietveld zijn een petitie gestart waarin de Tweede Kamer wordt verzocht een vuurwerkverbod in te stellen voor particulieren. De gemeenten zouden dan ergens centraal een vuurwerkshow moeten houden. 

Vorig jaar heeft Arno een dergelijk voorstel gedaan en toen al heb ik het bestempeld als ‘Randstedelijk’. Eigenlijk zou ik voor mijn eigen gemak gewoon kunnen verwijzen naar mijn stukje van december 2007.  Hoewel ik het vanuit milieuoogpunt wel kan volgen en ook het aantal ongelukken met vuurwerk veel te groot vindt heb ik moeite met het soort betutteling dat van dit voorstel uitgaat. Minister Rouvoet van Betutteling en Staatsbemoeienis had het ook kunnen bedenken en dat is wat mij bij dit voorstel wat jeuk bezorgd. 

Ook praktisch zie ik nog wel problemen. Laat ik dicht bij huis blijven, gewoon in Dronten. Als gemeente hebben we niet echt geld over zal ik maar zeggen. Dus als we als gemeente een vuurwerkshow moeten gaan organiseren hebben we het al snel over een slordige € 10.000,= wil het een beetje wat voorstellen.  Dat geld kunnen we structureel ook inzetten voor onderwijs, schuldhulpverlening, sociale zaken of de voedselbank. Als ik die keuze moet maken vind ik dat niet moeilijk. Maar de kans dat er geld naar een vuurwerkshow gaat acht ik niet groot. 

Dan de vraag waar we de show houden: Biddinghuizen, Dronten of Swifterbant? Of moeten we er dan drie houden? Komen we al uit op € 30.000,= per nieuwjaar in Dronten. Dan wordt het in Noordoostpolder met alle dorpen ook een dure hobby. 

Hoe gaan we om met carbid? Wordt dat in één moeite mee verboden? Want ik vrees dat (serieus) voor een opstand op het platteland. En niet eens onterecht naar mijn bescheiden mening.  

Kortom; ik zie inhoudelijk helemaal niets in het voorstel van de Rotterdamse en Haagse collega’s. Maar ik ben wel erg voor versteviging van de democratie met burgerinitiatieven zoals deze petitie. Met 40.000 handtekeningen moet de Tweede Kamer over dit onderwerp spreken en dat vind ik op zich wel een goed idee. Daarom ben ik er nog niet uit of ik de petitie nu wel of niet zal tekenen. 

15 Reacties

 1. River_52

  Prima idee. Ben vele jaren een fervent vuurwerk afsteker geweest. De negatieve ontwikkelingen (lees: overlast, vernielingen, intimidatie van voetgangers en fietsers, zwaar vuurwerk proberen te laten ontploffen onder voorbij rijdende auto’s, vuurwerk en overmatig alcohol gebruik/ letsels en oplopende kosten verzekering, en ga zo maar door) hebben mij zo langzaam aan tot een tegenstander van privé afsteken gemaakt! Daarbij nog niet gedacht aan de enorme aanslag op het milieu!

 2. linda

  In de kosten die een verbod kost moet je natuurlijk ook de baten meenemen: de schade die vuurwerk nu voor gemeenten oplevert en de gemeentelijke inspanningen om de boel weer op te ruimen overschrijden in een gemeente als Dronten vast wel de 30.000 euro.

 3. Frank Pels

  Volgens een enquete van Standpunt.NL zou 60% van de mensen voor een partikulier vuurwerkverbod zijn.

  Best veel.

  Verder deel ik je mening dat het ‘betuttelingsgehalte’ hoog is. Maar gezien het aantal gewonden elk jaar, schade ed ligt het meer voor de hand om een vuurwerkverbod in te voeren en bijvoorbeeld het paddoverbod maar op te heffen.

 4. Frank Pels

  O ja: als we dan toch verboden aan het opheffen zijn: zullen we het samenscholingsverbod direct ook maar opheffen?

 5. Paul Vermast

  @ Frank,
  Grappig dat de servers plat gaan. Dat laat ook wel zien dat het een gevoelig onderwerp is. Dat 60% bij Stand.nl voor is is veel, maar niet echt representatief natuurlijk.

  @ Linda,
  Natuurlijk, er zit ook een baten kant aan. Maar heel veel extra inzet voor het opruimen is er (bij mijn weten) in Dronten niet. Het vandalisme aan de bushokjes hebben we extern ondergebracht en is daarom ook niet meer voor onze rekening. Dus of de baten wel zo groot zijn waag ik te betwijfelen. Blijft staan dat als ik in de raad voor de keuze sta die € 30.000,= te steken in onderwijs, milieu of sociale zaken of in een vuurwerkshow die keuze niet moelijk zal zijn. Helemaal geen vuurwerk dus en volgens mij gaat dat wel wat ver.

 6. Frank Pels
 7. Angela

  O wat lijkt me dat fijn…. een totaal verbod of in iedergeval een verbod om overdag vuurwerk af te steken. Dan zou ik die dag als postbezorger gewoon naar mijn werk kunnen. Kan dat nu dan niet? Nee, ik ben bang voor vuurwerk en bovendien zijn de postbodetassen een heel leuk doelwit voor de vuurwerkvandalen. Ook voor onze huisdieren zou het een stuk prettiger zijn. Die kunnen hun stem niet laten horen en dus moeten wij dat voor hen doen.

 8. johan

  Er IS al een verbod om overdag vuurwerk af te steken. Het wordt alleen niet gehandhaafd.

  johan

 9. OPA

  Ach joh, als het niet in Den Haag lukt dan lukt het vast wel in Brussel. Ja jongens, ik ben om.
  Vive l’Europe!

 10. Paul Vermast

  Nee maar!! Bel de kranten! Stop de perssen! (ow ja.. gelukkig is het morgen zondag).

  Ben, wat is er gebeurd? Da’s nou eens goed nieuws 😀

 11. OPA

  Soms moet je het gewoon opgeven. Net als m’n eerste huwelijk, je probeert het vast te houden maar tegen beter weten in. Zo denk je ook dat je kunt vasthouden aan een Nederland, zelfstandig en autonoom, zo ben je opgegroeid. Een stukje vaderlandsliefde, een scheutje nationalisme, een snufje trots.

  Maar je moet het heden en vooral de toekomst onder ogen zien en begrijpen, verzet heeft geen zin, Nederland is verworden tot een beetje zelfstandige provicie. Een Regierungsbezirk zeg maar. Niks mis mee maar je moet dat ook gewoon zo durven zeggen (naar moeten de heren politicie nog even aan wennen denk ik).

  Dus laten we trots zijn op ons Regierungsbezirk, we hebben Ajax nog, we hebben onze schaatsers nog, we hebben onze oude windmolens nog en een geschiedenis. Da’s niet niks.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.