Vuurwerkverbod

zondag 23 december 201216 reacties

vuurwerkMijn Randstedelijke GroenLinks collega’s van Rotterdam en Den Haag hebben hun jaarlijkse kruistocht tegen vuurwerk weer opgepakt. Al in 2007 en 2009 heb ik aangegeven daar niet veel in te zien. Niet omdat ik hun wens niet begrijp. Maar wel om dat deze onuitvoerbaar is!

Arno en David hebben het Australische systeem waarin enkel professionele vuurwerkshows mogen worden gehouden als ideaal. Scheelt een hoop doden, zo weten ze.
Verschil tussen Australië en Nederland is dat de eerste een eiland is en wij binnen de EU vrij verkeer hebben. Het illegaal vuurwerk komt nu al massaal Nederland binnen.

Daarbij is het behoorlijk lastig mensen op heterdaad te pakken bij vuurwerkoverlast en mijn collega’s zijn doorgaans ook niet zo dol op het te pas en te onpas fouilleren door de politie.

Als ik eerlijk ben zie ik dat met die vuurwerkshows ook niet zo zitten. Als wij binnenkort in de raad van Dronten opnieuw moeten spreken over bezuinigingen en we willen sociale zaken daarvan vrijstellen hoor ik de VVD al tekeer gaan over de “verplichte GroenLinks-vuurwerkshow”. Want het zullen dan toch de gemeenten zijn die het moeten ophoesten vermoed ik.

Daarbij zie ik ook problemen voor het platteland. Mensen die niet in dorpen wonen maar wel vuurwerk willen zien moeten dan na een lange feestavond de auto in om naar een vuurwerkshow te gaan. Het zal dan vast niet altijd ‘Bob’ zijn die rijdt. Met alle gevolgen van dien.

Maar misschien nog wel fundamenteler is de vraag of dit nu het grote thema is van dit land wat we moeten aanpakken. Als dit ons grootste probleem is gaat het hier nog prima geloof ik zo! Er zijn naar mijn mening voor GroenLinks grotere onderwerpen op het gebied van milieu en sociale zaken om al deze energie in te steken dan in dit ‘zure verbod’. Verboden zijn ongezellig en december is met alle familiefeesten juist het toonbeeld van gezelligheid met vuurwerk als onderdeel daarvan.

Sprekend voor mijzelf heb ik helemaal geen behoefte aan dit voorstel! Ik wens u goede Kerstdagen en een gezond en flitsend 2013!

16 Reacties

 1. Jeroen

  Verschil in stad en platteland is toch mogelijk door het per gemeente te laten regelen? Carbiet is op de dam ook niet zo’n goed idee, maar in Zeewolde inmiddels een traditie die minder overlast geeft dan legaal vuurwerk op oudjaarsdag. Daar hebben we inmiddels mindere ervaringen mee. Bovendien krijgt illegaal vuurwerk de aandacht van het journaal terwijl legaal vuurwerk nog steeds de hoofdmoot van de slachtoffers eist.
  De maatschappelijke en financiële schade is een tijdje terug voor een aantal steden op een rijtje gezet. Wat daaruit kwam maakt vrees ik dat het eigenlijk niet meer verantwoord is om op deze voet verder te gaan.
  Om over milieuschade nog maar te zwijgen.

 2. Paul Vermast

  Op zich allemaal mee eens. Maar het voorgestelde alternatief is dat er centraal (en waar is dat dan) in iedere gemeente vuurwerkshows gaat houden. Dat betekend in de praktijk denk ik dat de gemeenten daarvoor opdraaien financieel. Ik vraag me af of we dat wel moeten willen.

  De gevolgen van bestuurders die na de avond lang feesten op het oude jaar achter het stuur stappen op weg naar de centrale vuurwerkshow nog buiten beschouwing gelaten. Dus doorgaan op de oude voet is wellicht geen goed idee, maar er is wat mij betreft ook geen haalbaar alternatief.

 3. Remko

  Een verademing om te zien dat er ook nog iemand binnen GroenLinks een realistische kijk heeft op het vuurwerk gebeuren. Wat betreft het verbod op particulier vuurwerk in Australië zou ik daaraan toe willen voegen dat het daar verboden is i.v.m. gevaar voor bosbranden en niet omdat ze de consument daar hun pleziertje niet gunnen. Zo betuttelend zijn ze daar godzijdank niet en dat soort betutteling moeten we hier ook niet willen. Richt je pijlen op belangrijkere zaken GroenLinks.

 4. an en wim schippers

  democratie is toch de stem van de meerderheid? Als 2/3 tegen is dan verwacht je van de overheid dat er duidelijk streven is naar het verbieden van deze ellende.

 5. A.H.van.den.Akker

  Vuurwerk categorisch verbieden.De schrik de stank De huisdieren.
  Het is de laatste weken in Den Haagt een ramp ,nu moet het nog beginnen.

 6. Jan

  Volgens mij wil ook niet iedereen op bepaalde dingen bezuinigen, en wil menig kroeg ganger gewoon kunnen roken in de kroeg. En toch doen we dit, of word dit verboden in de samenleving. En verder is een poll waar enkel in mijn opzicht zeurkousen en Arno Bonte figuren op stemmen een niet betrouwbare poll. Want lang niet 2/3e van de bevolking wil een afschaffing van de vuurwerktraditie

 7. Joost

  We hebben 415 gemeentes in NL en 200 mensen die de papieren hebben om zon show te geven. Das het 1ste probleem wat niet zomaar is opgelost.

  zal de andere problemen maar niet noemen behalve dat het krankzinnig is om legaal vuurwerk te verbieden omdat illegaal vuurwerk de overlast verzorgt.

 8. Sonja

  Ik snap dat het niet gaat om de gemeente er financieel voor op te laten draaien. Want inderdaad, als je wel harde bezuinigingen ten koste van de sociaal zwakkeren moet doorvoeren, maar wel een leuke vuurwerkshow gaat organiseren en betalen, is dat niet uit te leggen aan je burgers. Ik denk echter wel dat er iets moet gebeuren om de overlast en gewonden/doden van onze fijne vuurwerk ’traditie’ in de hand te houden. Want het loopt uit de klauwen, laten we er niet omheen draaien. De 2/3 van het volk die een verbod steunen zijn niet alleen oude zeikerds. Ik (32) ben in principe ook voor een verbod. Het effect van vuurwerk si gewoon uit de hand gelopen! Huisdieren in de stress, ramen die bijna uit hun voegen springen, de dampen, het afval dat niet wordt opgeruimd, de verwoesting van bushokjes, prullenbakken enz. enz. en de gewonden en doden en de daarbij komende zorgkosten, het is gewoon niet leuk meer! Leuke traditie! Ik denk dat een vaste plek aanwijzen waar vuurwerk afgestoken mag worden beter werkt dan een algeheel verbod. Alleen moet dit de burgers wel goed uitgelegd worden. Kijk nu maar eens naar carbid. Het mag niet in een straal van 200m van de openbare weg worden afgestoken. Helaas snappen knullen van 15 niet dat een stoep ook de openbare weg is. Dus betere regels en betere handhaving. Dan hou je het voor iedereen leuk.

 9. Paul Vermast

  Ongeveer de helft van de Nederlanders is voor een verbod op vuurwerk bleek de afgelopen dagen uit onderzoek. Dat lijkt een substantieel deel van de Nederlanders. Maar met dit soort onderzoek kan er volgende week ook zo maar een andere uitkomst zijn.

  Laat ik voorop stellen dat ik geen principieel tegenstander (of voorstander) ben van een vuurwerkverbod. Waar het me vooral om te doen is zijn de oplossingen. Niemand bepleit een vuurwerkloos oud en nieuw, maar de alternatieven zijn niet haalbaar.

  Een centrale show op kosten van de gemeente wil ik financieel niet voor mijn rekening nemen en er zijn onvoldoende gekwalificeerde mensen om alle gemeenten te voorzien.

  Een centrale plaats aanwijzen waar het wel mag is niet te handhaven. Behalve op ‘heterdaad’ kan er niet worden bekeurd. Daarbij lijkt het me ook geen goed idee als allemaal (niet helemaal nuchtere) mensen in de nieuwjaarsnacht naar een centraal punt trekken om vuurwerk af te steken. Dat gebeurd op weg daar naar toe ook, met alle gevolgen van dien.

  De overlast is nu al enkele weken een thema en de klachten lopen op het meldpunt van Bonte en Rietveld massaal binnen. Dit terwijl pas vanmorgen de verkoop van vuurwerk is gestart. Bij mij wil het er niet in dat dit vuurwerk van vorig jaar is wat een jaar heeft liggen te wachten. Het komt dus uit het buitenland en daarop moet intensiever worden gehandhaafd.

  Kennelijk is vooral de handhaving een probleem en dat los je niet op met een verbod. Ik ben er veel meer voor dat het afsteken van vuurwerk in de hoek van het maatschappelijk ongeaccepteerd gedrag wordt gebracht. Net zo iets als roken. Dat doe je eigenlijk ook niet.

  Maar wat in ieder geval niet helpt is een zeursite die vervolgens niets anders concreets kan doen dan het bij de Kamer aanbieden waar het (naar mijn stellige overtuiging) verder niets zal bereiken. De Kamer heeft zich immers al uitgesproken tegen een verbod. Daarbij gaat er de komende dagen voor miljoenen weer de lucht in ad 21% btw. In het huidige economisch klimaat is dat ook wat waard; om maar eens een VVD standpunt van stal te halen 😉

  Een verbod lost niets op en het wekt verwachtingen. Dat vind ik echt jammer. Deze energie kunnen we beter steken in het oplossen van de echte problemen van dit land.

 10. Jeroen

  Een vuurwerk verbod is nauwelijks te handhaven omdat dan de politie bij elke knal of klacht er op af moet gaan waar andere en waarschijnlijk belangrijkere zaken blijven liggen.
  En professionele vuurwerkshows met oud en nieuw is een must voor inbrekers aangezien er met de kerstdagen weer veel is ingebroken.
  Tevens vind ik dat een verbod totale onzin als het gaat om vernielingen omdat er het hele jaar door ook al veel vernield word.

  Ik vind vuurwerk prachtig om te zien maar naar Australisch idee rond deze tijd is niet bepaald een goede ze van je collega’s want in Australie is het nu zomer.

 11. Rotterdam

  Ik vind dat je oppleuren met je verbod op LEGAAL vuurwerk wat is het volgende wat jullie gaan verbieden/afschaffen?? Beetje bij beetje pakken jullie de vrijheid van de maatschappij af met je moet je maar kijken naar Australië die hebben alleen evenementen vuurwerk. Wat hebben wij met hun te maken? Helemaal niks verzin zelf je dingen en kijk niet naar andere landen hun gewoontes.

 12. Paul Vermast

  Dag ‘Rotterdam’, heb je de inhoud van mijn stukje eigenlijk wel gelezen?

 13. Sonja

  quote=Paul: Daarbij lijkt het me ook geen goed idee als allemaal (niet helemaal nuchtere) mensen in de nieuwjaarsnacht naar een centraal punt trekken om vuurwerk af te steken. Dat gebeurd op weg daar naar toe ook, met alle gevolgen van dien.

  Ben ik opzich met je eens, maar als dat een argument is, moeten we de Meerpaaldagen ook maar afschaffen. En Kerstborrels op het werk. En Nieuwjaarsrecepties. En de SantaFunRun. 😉
  En ja, nu is het toch ook al zo dat te vroeg knallen extra werk oplevert voor de politie, dat ze mensen op heterdaad moeten betrappen? Dat zal niet veranderen.
  Een algeheel verbod is denk ik niet haalbaar, maar dat er iets moet veranderen lijkt mij duidelijk.

 14. Paul Vermast

  Nou, ik vind vooral de combinatie met alcohol en vuurwerk niet zo gelukkig! Verder moet je natuurlijk nooit te veel drinken, maar dat spreekt voor zich! 😉

 15. Frank Pels

  Ach ja…. de jaarlijks terugkerende vuurwerkdiscussie.

  Ja…. vuurwerk is slecht voor het milieu. Er wordt weer het nodige aan particuliere en gemeenschapspullen opgeblazen door puberjongetjes. Huisdieren niet blij…. En een aantal mensen moet het bekopen met een oog, hand of andere lichaamsonderdelen die je toch echt niet wilt missen.
  Een klein deel – meestal mannen en jongens tussen de 12 en 25 met een teveel aan testosteron – vindt het fantastisch. De rest van NL vindt het maar zo-zo.
  Maar om vuurwerk dan maar helemaal te verbieden? Een verbod is slecht te handhaven en dan wordt er alleen nog maar illegaal vuurwerk afgestoken. Of dat nou een verbetering is?

  *tja* en dan maar alles verbieden wat ons niet zint? Dan komt de liberaal in mij toch een beetje in opstand.
  Waar leg je de grens? Moet je dan ook alcohol, sigaretten, P.C. Hooftstraat-trekkers, Uggs, tuinbroeken, broekrokken en softdrugs gaan verbieden? Ik bedoel maar: straks komt iemand op het waanzinnige idee om hoofddoekjes te verbieden. Of daar belasting op te heffen…….

  Daarom moet het misschien maar gewoon blijven zoals het nu is. Het is gelukkig maar een paar dagen per jaar.
  Wat is er toch gebeurd met de tolerante Nederlandse volksaard?

 16. Paul Vermast

  Zoals hierboven duidelijk wordt ben ik niet voor een algemeen vuurwerkverbod. Maar als er een vuurwerkverbod voor knalvuurwerk wordt bepleit ben ik daarvoor wél de porren! Zie mijn nieuwste blogje hier!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.