De NOS laat vandaag weten dat de aanleg van de Tweede Kaagbaan voorlopig wordt uitgesteld door staatssecretaris van Mansveld in afwachting van onderzoek wat er nodig is in de luchtvaart. De Tweede Kaagbaan is –net als Luchthaven Lelystad- nodig om de toekomstige groei van het luchtverkeer bij Schiphol op te vangen zo betoogd het kabinet.
Alleen is een besluit voor die Tweede Kaagbaan nu uitgesteld en wordt de ruimtelijke reservering voor de grond verlengd tot 2023 omdat eerst ‘onderzocht moet worden wat nodig is voor de groei van de luchtvaart’.
Het lijkt me tamelijk nuttig eerst nut en noodzaak te onderzoeken voordat er grote investeringen worden gedaan in de luchthaven als deze straks niet nodig blijken te zijn. Als je daar het nieuws bij optelt dat KLM flink in de rode cijfers zit en forse overcapaciteit heeft in het vrachtvervoer moet je jezelf helemaal achter de oren krabben.
Uitstel Lelystad
Als dit onderzoek naar wat er nodig is voor de groei van de luchtvaart op dit moment nog wordt gedaan slaat dit iedere logica achter het doorzetten van de ontwikkelingen op de Luchthaven Lelystad weg. Want de argumenten voor een Tweede Kaagbaan zijn dezelfde als die voor de Lelystadse Luchthaven. Als het ene wordt uitgesteld kan dat maar tot één conclusie leiden tot Lelystad: voorlopig maar eens uitstellen tot 2023!
Bijzonder verstandige beslissing. Ook het blijven reserveren van de grond voor een eventuele aanleg is verstandig, echter reserveer voor een startbaan van minimaal 5 km lang i.v.m. de toekomstige ontwikkeling van de luchtvaart. In de toekomst zullen verkeersvliegtuigen geen landingsgestel meer hebben en landen op een magneetbaan te vergelijken met de Maglev van Siemens. Dit zal een brandstof besparing opleveren van ongeveer 30 %. Doordat een landingsgestel en remschijven niet meer nodig zijn, dus ook lichtere vleugelophanging, lichtere motoren omdat er elektrisch geaccelereerd ( tot over de 500 km / uur) en geremd wordt, daardoor minder brandstof gebruik en dus aanzienlijk lichter vliegtuig. Ook kan men zo bij alle windrichtingen ( automatisch) starten en landen, dus zijn er dan minder startbanen nodig.
Baanverlenging Lelystad ook de ijskast in, weggegooid geld ( 650 miljoen), nooit rendabel te maken en het is verplaatsing van overlast.
Ga het plan SchipholKatwijk onderzoeken, dit plan geeft Schiphol een vliegveld zonder restricties en overlast, het wordt een boost voor de Nederlandse economie. Nederland gaat de zee in na de tweede Maasvlakte het volgende project. Het geeft straks een exportproduct voor de Nederlandse bagger en bouw bedrijven.
SchipholKatwijk heeft nog vele andere voordelen, lees het plan of vraag naar de uitgebreide versie.
@PaulGrove8
http://www.schipholkatwijk.nl
Stichting Freedom of Mobility schrijft een visie over toekomstige mobiliteit.1 van de hoofdstukken gaat over de luchthavens in Nederland. De stichting vind het belangrijk dat de luchtvaart en Schiphol moet kunnen groeien. De groei van Schiphol moet niet worden ondervangen door simpelweg een 2de Kaagbaan aan te leggen met de bij behorende SID en STAR’s. En of vliegveld Lelystad te vergroten naar een luchthaven die verder geen achterland heeft. Verder is het zo dat de huidige 4 luchthavens onder hun capaciteit zitten. De stichting vind dat Schiphol moet kunnen groeien door samen te werken met de overige 4 luchthavens. Voorwaarde is wel dat alle 5 de luchthavens met elkaar en het achterland verbonden moeten worden doormiddel van een zeer snelle en hoogwaardig OV systeem. Vliegveld Lelystad moet een vliegveld worden die de kraamkamer is voor de luchtvaartsector. De visie van Stichting Freedom of Mobility voorziet hierin.
Wouter van Gessel
Voorzitter van Stichting Freedom of Mobility
Schiphol wil de komende jaren de capaciteit verder uitbreiden naar tussen de 600.000 en 650.000 vluchten per jaar. Daarvoor zou een zevende baan, parallel aan de Kaagbaan, noodzakelijk zijn. Tevens zal er een vierde noord-zuid baan nodig zijn, deze parallel aan de Zwanenburgbaan om ook groei tot na 2015 veilig te stellen en de concurrentie aan te kunnen gaan met Frankfurt en Londen Heathrow. Hierdoor is er meer capaciteit nodig en er zal een nieuwe terminal gebouwd moeten worden aan de noordwestzijde van de luchthaven. Deze zal fungeren als ‘overflow’ wanneer er onvoldoende standplaatsen zijn op het centrale terminaleiland. Goede verbindingen met de centrale terminal evenals met de infrastructuur en openbaar vervoer worden noodzakelijk geacht.