Voetbalcriminelen

zondag 22 juli 20075 reacties

AjaxDe rellen in Deventer bij de vriendschappelijke wedstrijd Go Ahead Eagles – Ajax had ik wel op het nieuws gezien, maar hadden niet echt mijn bijzondere aandacht gekregen. Rellen bij voelbal, het is bijna een gebruikelijke combinatie. Nu ben ik sowieso niet zo’n voetbal fan. Voor (jong) Oranje ben ik wel enthousiast te krijgen en een einde van de voetbal competitie zoals afgelopen jaar vind ik ook erg spannend. Maar verder zal het allemaal wel. Ik volg Roda JC op grote afstand omdat mijn halve familie daar fan van is en (als ik dat moet kiezen) ik me daar toch het meeste mee verwant voel. De voetbalclub uit mijn geboortestad Kerkrade.

Maar waarom dan nu toch aandacht voor die rellen in Deventer? Dat komt omdat ik via Planeet GroenLinks de weblog bijdrage van collega Carlo Verhaar uit Deventer las en vooral het youtube filmpje bekeek. De wijze hoe de Ajaxiden (daar ga ik van uit, ze zingen immers “hoeligans Amsterdam”) daar huishouden vind ik crimineel. Winkelend publiek dat de winkels invlucht om een veilig heen komen te zoeken. Dat wil je niet mee maken in je stad. Het gegeven dat er niemand is gearresteerd vind ik verbijsterend. Wie draait er op voor de schade?

Naar mijn idee moet je zo veel mogelijk relschoppers oppakken en persoonlijk financieel aansprakelijk stellen voor de gehele schade. Jaren lang financieel kaal plukken tot alle schade is betaald. Want kennelijk is er geen andere manier. Overigens, clubs die steevast in de fout gaan moeten maar misschien als ‘criminele organisaties’ worden beschouwd. Opheffen die clubs en alle eigendommen verpand verklaren. De eerste op de lijst zijn dan, vrees ik, Ajax, Feyenoord en Ado Den Haag.

Criminaliseren, opheffen en verbieden. Lekkere rechtse represieve maatregelen nemen. Soms klinkt dat best aantrekkelijk zoals in dit geval. Maar ja; zou ik nu (willekeurig welke club) Ajax-supporter zijn (en dan bedoel ik dus niet die rel-criminelen) zou ik onevenredig hard worden getroffen door deze maatregel. Want voor veel mensen is hun voetbalclub hun lust en leven. Opheffen en verbieden kun je dus ook niet maken. Mogelijk is degraderen een oplossing? Maar ja, als zowel Ajax als Feyenoord zijn gedegradeerd kunnen er nog rellen ontstaan als ze tegen elkaar moeten spelen… Toch maar opheffen dan? Het is de oplossing niet, ik weet het.

Onderstaand het filmpje uit Deventer. Stel u voor: het is een rustige zaterdag en u loopt door de stad. Oordeelt u zelf…

[youtube MsmvS9xdGjc]

5 Reacties

 1. Arnoud Boer

  Wat hebben die clubs er mee te maken? Iedereen kan toch een Ajax-shirt kopen en de binnenstad slopen?

  Het lijkt me gewoon een kwestie van openbare orde handhaven en strafrechtelijk optreden tegen iedereen die de wet overtreedt. Elke keer als er gereageerd wordt en veel andacht komt voor deze ´voetbalsupporters´ geef je ze precies wat ze willen: aandacht. Oppakken na een overtreding en doodzwijgen lijkt mij een beter middel.

 2. Paul Vermast

  Best Arnoud,

  Je raakt precies het punt waar ook mijn moeilijkheid zit. De clubs als organisatie kunnen er niets aan doen, dat is waar. Maar er is wel een verband! Bij het zwemmen, de Tour de France of het schaatsen zijn er géén rellen. Nu is dat wel weer verklaarbaar omdat het minder “clubs” en meer persoonlijke prestaties zijn dan bij het voetbal. Zoals ik dus al zeg is opheffen de oplossing niet.
  Maar er moet iets aan gedaan worden dit te stoppen. Doodzwijgen helpt volgens mij niet. Maar zo veel mogelijk mensen oppakken en financieel (ook lang jarig) aanpakken lijkt mij (op den duur) effectief.

 3. Harmen

  Het wachten is nu op de schriftelijke vragen en de keiharde maatregelen van Geert Wilders.

  Oh nee, het zijn natuurlijk autochtone jongeren, daar geldt een ander regime voor…

 4. Arnoud Boer

  @ Paul: aandacht geven aan voetbalrellen helpt in elk geval zeker niet. Dat is precies waar deze types op kicken. Er zijn mijn inziens genoeg wettelijke middelen om dit type overlast aan te pakken: het is dus wat mij betreft vooral een handhavingsprobleem. Met twee politiemannen te paard kom je met de grootte van deze groepen natuurlijk niet erg ver.

  Ik zie verder niet in waarom ´voetbalsupporters´ anders aangepakt zouden moeten worden dan andere mensen die dezelfde vergrijpen plegen, maar wellicht kun je dit nog nader toelichten?

 5. Paul Vermast

  Arnoud,

  Omdat er volgens mij, niet in groepsverband, anderen zijn die zich zo regelmatig misdragen op het gebied van openbare orde. Natuurlijk heb je acties van milieuorganisaties, maar deze zijn (vrijwel) nooit geweldadig, in tegenstelling tot de voetbal ‘fans’. Daarom vind ik dat je deze groep (als die geweldadig is) anders mag aanpakken dan anderen. Vanwege de recidive. Als je ziet welke politieinzet iedere voetbalwedstrijd vraagt kun je jezelf afvragen of dit nog maatschappelijk verantwoord is. Iedereen die de openbare orde verstoord moet worden aangepakt. Maar voor herhaling mag je extra maatregelen treffen vind ik.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.