Vlaams-Nederlandse culturele en economische unie

maandag 12 mei 20080 Reacties

Vlaggen Nederland en VlaanderenIn Buitenhof werd gisteren gepleit voor een culturele en economische unie met Vlaanderen. Eigenlijk als een soort van uitbereiding van de Nederlandse Taalunie.  Etienne Vermeersch, CDA Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek, SP.A parlementslid Maya Detiège en politiek analist Derk Jan Eppink gingen met elkaar in gesprek over de toestand van België en “het niet tegen te houden ontstaan van een nieuwe natie aan onze zuid grens” zoals Jan Schinkelshoek het noemt.

Wat is een boeiend idee vond in die uitzending was om een gezamenlijke Nederlandstalige televisiezender op te zetten.  Een open kanaal dat in beide landen te ontvangen is en ook gezamenlijke televisieproducties maakt. Volgens mij is dat wel een goed idee. Want als ik zie dat de Nederlandse omroepen en de Vlaamse VRT elkaars programma’s ondertitelen kan ik er woedend van worden. Programma’s al Flikken (Gent) en Baanjter (Amsterdam) moeten over en weer moeiteloos te verstaan zijn. Het Vlaamse Flikken heeft inmiddels een Nederlands zusje gekregen met Flikken Maastricht vanwege het succes van de Gentse Flikken. Dat toont aan dat een grensoverschrijdend succes niet onmogelijk is. Ook “De Zeeuw van Vlaanderen” is een grensoverschrijdend succesprogramma van Omroep Zeeland  en AVS (Oost Vlaamse Televisie).

Een staatkundige fusie tussen Vlaanderen en Nederland lijkt mij geen goed idee zoals Wilders vandaag in de Telegraaf bepleit. Maar een culturele en economische unievorming lijkt mij zinvol. Taalkundig zijn we al één gebied binnen de Europese Unie en een culturele en economische unie kan onze gezamenlijke positie versterken. Als dit vergemakkelijkt zou kunnen worden door over en weer begrip te en belangstelling te creëren met een televisiezender zou ik warm voorstander van zijn!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This