Vieze kunst in Dronten?

woensdag 24 december 200812 reacties

De FlevoPost schrijft dat het college plannen heeft om de kunst in Dronten schoon te maken omdat deze nogal smerig is. Van de 95 werken moeten er 6 gerestaureerd worden, 20 hebben groot onderhoud, 9 eenmalig onderhoud en 4 geen onderhoud nodig. 51 Kunstwerken hoeven `slechts` schoongemaakt te worden. Er is in 2009 ongeveer 100.00 euro (inclusief eenmalig achterstallig onderhoud) met de onderhoudsactie gemoeid lees ik in de krant.

Ik heb een voornemen voor ons college voor het komende jaar waarvan ik ook hoopn dat ze er nu eens in Godsnaam wat mee gaan doen! College ken nu toch eens uw plek en informeer uw gemeenteraad eens eerst en dan pas de media. Want zo langzaam aan begin ik de neiging te krijgen tegen dit voorstel te zijn. Niet omdat ik het er inhoudelijk mee oneens ben (in tegendeel) maar omdat ik het niet en nooit meer eerst in de krant wil lezen en dan pas de stukken van de gemeente krijgen! Dus college, ik wens dat dit in 2009 niet meer voor komt! 

12 Reacties

 1. OPA

  Uhh pas op de plaats… mannen. We zijn weer lekker vooruitstrevend bezig, de kredietcrisis zal ook Dronten niet voorbijgaan dus ik zou die centen even in mijn zak houden.

  We hebben straks werkelozen zat die in het kader van tijdelijke tewerkstelling prima de kunstwerken kunnen oppoetsen. Mag ik “het gesprek” doen???

 2. Johan

  Ja OPA, jij mag HetGesprek gaan poetsen, straks. Ga je trouwens werkeloos worden dan?

  Maar als Dronten op jouw advies de centen voor onderhoud en restauratie op zak gaat houden stel ik voor dat ze dan maar gelijk alle kunst uit het straatbeeld verwijderen. Liever geen kunst dan kunst die staat weg te rotten. Da’s ook geen gezicht.

  Maar ik ben voor behoud van kunstwerken in het straatbeeld. Niet dat ik dat nou allemaal even mooi vind (het meeste wel, trouwens. Ik heb nog trouwfoto’s laten maken bij een Lixenberg!) maar het geeft kleur en karakter aan het geheel. “De kleur op je bakkes” zoals één mijner fractiegenoten dat zo treffend weet uit te drukken.

  johan

 3. OPA

  Helemaal mee eens. Kunst moet schitteren, vandaar onderhoud maar dan niet 100.000 Euro geven aan een stel klussers met mooie woorden die met een hogedrukspuit ook ff het kunstwerk doen. Dat kunnen we zelf beter. En wie heeft er meer tijd dan zij die normaal zouden werken maar door omstandigheden even niets meer hoeven te doen. Als je daar de kunstliefhebbers uit selecteert wordt het ook nog met bijzonder veel liefde gedaan.

  Kans op werkeloosheid stijgt momenteel met de dag, voor eenieder.

 4. Johan

  Hebben die werklozen verstand van onderhoud van kunstwerken, dan? Dat zijn dan toch ook een stel klussers met een hogedrukspuit?

  Daarmee redt je het niet, hoor. Vrees ik.

  johan

 5. OPA

  Een kunstwerk mag echt wel tekenen van verval laten zien hoor. Er wordt zoveel kunst geproduceerd dat elk huishouden meerdere kunstwerken in de tuin kan hebben staan en dan liggen nog steeds de kelders vol. Als we het verval de gang laten gaan kunnen we stoppen met de “kunst”matige ademhaling voor kunstenaars, de vervangingsmarkt dient zich aan.

  Kom op zeg, kunst kan mooi zijn en dan kunnen we het waarderen, maar het is zeker niet heilig hoor.

 6. Johan

  Dus dan ook maar het hekje en de bewaking weg bij de Nachtwacht en daar de tand des tijds haar werk laten doen? Het Rietveldhuis laten instorten? Schokland laten verzinken in de bodem van de polder? Valt wat voor te zeggen hoor, maar als het even kan vind ik wel dat dat toch maar niet moet. En dan maak ik niet zo gek veel onderscheid tussen een roestige Lixenberg en de Aardappeleters van ene Van Gogh.

  johan

 7. Paul Vermast

  Heren, zal ik een leuk forum voor jullie beginnen? 😉

 8. johan

  Hebben we volgens mij al…

  johan

 9. Paul Vermast

  Ow ja.. dom van me. Da’s ook zo 🙂

 10. johan

  Ja!
  Maar nu eens iets concreets over kunst: er is een oud kunstwerk teruggeplaatst, ergens tussen Wouda en Sport2000. Maar het lijkt helemaal niet op het kunstwerk zoals dat er vroeger stond! Volgens mij hebben ze het helemaal verkeerd in mekaar gezet. Ik ga het uitzoeken!

  johan

 11. Paul Vermast

  @ Johan,
  Ik ga me nu toch zorgen maken over je lange termijngeheugen. Want dat is weldegelijk het kunstwerk dat er stond voor de verbouwing van het winkelcentrum. Ik herkende het meteen.

  Gr. Paul

 12. johan

  Geen zorgen, geen zorgen! Ik heb weliswaar best wel wat hersencellen weggezopen, de afgelopen dagen, maar ik ben nog wel aardig bij de les, hoor.

  Dat kunstwerk is inderdaad het kunstwerk dat er altijd al stond. Dat weet ik ook wel. Maar het leek mij toe dat het anders in mekaar gezet was, dit maal. Dat zou ook wel kunnen: het is immers een soort bouwpakketje. Het zag er gewoon een beetje raar uit, naar mijn idee. Dus heb ik zo hier en daar eens rondgeneusd en ik moet zeggen: het klopt wel. Niks mis mee, en dat is eigenlijk wel jammer, ja…

  johan

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This