Verzet tegen windmolensubsidie

dinsdag 14 oktober 20141 reactie

Het voelt als een wat vreemde positie, maar gisteren bracht wethouder Engelvaart naar buiten dat ik het initiatief in de raad genomen heb om,samen met mijn collega fractievoorzitters, onze partijgenoten in de Tweede Kamer op te roepen een subsidieregeling voor duurzame energie te versoberen. Juist voor een GroenLinkser vraagt dit wellicht wat uitleg.

De provincie Flevoland is samen met de gemeenten: Zeewolde, Lelystad enDronten en belanghebbenden al geruime tijd bezig om een nieuw windmolenbeleid te ontwikkelen. Doelstelling van dit beleid is dat de meeste bestaande molens worden gesaneerd en vervangen voor grotere en Krachtigere molens. Meer duurzame energie met minder windmolens dus!

Hierover wordt al tijden onderhandeld, vooral ook met de bestaande windmoleneigenaren die hun molens moeten afbreken en met veel anderen moeten meedoen in de nieuwe molens.

Het gaat in de windenergie om heel veel geld en gigantische belangen. Dus de onderhandelingen zijn lastig en gaan langzaam, maar er was zicht op een breed gedragen akkoord waarin ook boeren zonder bestaande molens mochten meedoen en er ruimte was voor inwoners van de kernen om te participeren.

De reden om dit beleid op te stellen is dat er een Rijksopgave Windenergie op Land door het kabinet is vastgesteld. Dat wil zeggen dat alle provincies een taak hebben in de Rijksdoelstellingen op het gebied van duurzame energieopwekking. Ook Flevoland heeft daarin een opgave waarop dit nieuwe beleid een antwoord geeft.

Tegelijk is er ook een Stimuleringsregeling Duurzame Energie (de SDE) waaruit projecten kunnen worden betaald. Door traag Rijksbeleid en eindeloos getreuzel van het kabinet over windparken op zee is er dit jaar weinig gebruik gemaakt van deze SDE.

Nu het einde van het jaar in zicht komt worden de bedragen die vanuit de SDE worden betaald hoger en kun je voor een windmolen meer subsidie krijgen. Daardoor doet de situatie zich voor dat het voor bestaande windmoleneigenaren (veelal boeren) aantrekkelijk wordt om hun bestaande molen af te breken en te verkopen aan het buitenland om hier, met subsidie, precies dezelfde molen opnieuw neer te zetten.

Dat is natuurlijk raar! De SDE-gelden zijn bedoeld om de opwekking van duurzame energie te stimuleren en niet het inkomen van de boeren; hoezeer ik hen ook een mooi inkomen toewens.

Daarom vragen mij collega’s en ik onze partijgenoten in de Tweede Kamer er bij het kabinet op aan te dringen de SDE-regeling zo aan te passen dat er alleen nieuwe projecten of projecten die méér duurzame energie opwekken uit kunnen worden betaald.

Dat zorgt ervoor dat deze Flevolandse boeren nu niet meer in aanmerking komen voor subsidie en het vervangen van hun bestaande molens niet meer aantrekkelijk is. Pas als er krachtiger molens worden neergezet komen ze weer gewoon in aanmerking.

Uiteindelijk willen we ook deze molens wel vervangen binnen het nieuwe beleid, maar dan voor minder molens die veel krachtiger zijn. Omdat Flevoland al behoorlijk vol staat met windmolens en het zeker in Zeewolde en Lelystad een lelijke soepzooi is (ja dat vind ik ook!) was het afbreken van molens, voordat er grotere en krachtiger molens voor terugkomen, een voorwaarde. Maar splinternieuwe molens vervangen is natuurlijk onbetaalbaar en dan zal dat nieuwe beleid dus nooit van de grond kunnen komen.

Door een juridisch handigheidje kunnen we als gemeente de vergunning voor zo’n nieuwe molen niet voorkomen. Immers, de bestaande molens staan in het bestemmingsplan en zolang je dan maar precies hetzelfde neerzet heeft de gemeente geen mogelijkheid dat te weigeren.

Het is slim, juridisch valt er niets op aan te merken en het kan wat deze boeren doen. Maar het deugt natuurlijk van geen kant. Dat blijkt ook uit het feit dat alle politieke partijen in Dronten dit initiatief mede ondersteunen (al doet Leefbaar Dronten niet mee omdat zij als lokale partij natuurlijk geen Kamerleden hebben).

Deze boeren maken gebruik van de regeling op een manier zoals deze niet is bedoeld en ondermijnen daarmee het nieuwe beleid (waarover ze zelf aan tafel zitten en mee instemmen), maar misschien belangrijker nog wel: ze ondermijnen het draagvlak voor duurzame energie! Deze actie zorgt op termijn alleen maar voor verliezers en dat maakt het zo jammer. Hopelijk schieten de Kamerleden nu snel in actie zodat het Kabinet met zo’n brede kamermeerderheid niet anders kan dan snel de regeling aanpassen.

1 Reactie

  1. Frank Pels

    Eén ding snap ik nog niet helemaal. Waarom kan dit wel in Dronten en bijvoorbeeld niet in Lelystad of Zeewolde? Zitten de bestemmingsplannen dan echt zo anders in elkaar? Volgens Engelvaart gisteren bij Forum zijn de bestemmingsplannen op dit punt zo’n beetje aan elkaar gelijk.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.