Verordening inburgering

vrijdag 9 maart 20070 Reacties

Gisteravond stond de verordening inburgering op de agenda van de commissie. Sinds 1 januari is de wet inburgering van kracht die allochtonen verplicht in te burgeren. De gemeenten moeten deze wet uitvoeren en daarom moet er een verordening worden vastgesteld waarin dit in Dronten wordt geregeld. Ik merk dat ik grote moeite heb met deze wet en aansluitend met de verordening. Want de wet geldt niet (zoals bij behoorlijk bestuur) voor alle nieuwe ‘gevallen’ maar ook voor de bestaande. Dus mensen die al jaren in Nederland wonen worden verplicht in te burgeren en moeten het in een aantal gevallen zelf betalen! Nu ben ik zeer zeker niet tegen (verplicht) inburgeren, vooral niet bij mensen die nieuw in Nederland komen. Maar het is eigenlijk het zelfde als dat er een “Wet Fries” wordt ingevoerd waardoor iedere Nederlander verplicht wordt Fries te leren en dit ook nog eens zelf zou moeten betalen. Het zou een heel redelijke eis zijn, Fries is immers een van de twee officiële talen in Nederland. Ik vermoed dat het land te klein zou zijn. Maar als het om allochtonen gaat vindt niemand het meer een probleem. Da’s toch echt meten met twee maten en daar heb ik moeite mee. Ook met de verordening ben ik het op onderdelen niet eens.

Mensen die tot de doelgroep behoren maar 55 jaar of ouder zijn krijgen wél de verplichting om in te burgeren, maar geen aanbod (dus geen cursus of begeleiding). Met andere woorden, zie zien maar hoe ze het regelen en betalen. Het argument van wethouder Langeweg dat we hiermee het signaal willen afgeven dat we deze mensen nog niet hebben afgeschreven voor de arbeidsmarkt vind ik mooi, maar volslagen onzin. De inburgering heeft niet persé iets met werk te maken en ik ben blij dat hij op doorvagen van mijn kant toegeeft dat we er als gemeente geen geld voor hebben en het door de wet niet verplicht wordt gesteld. Dus eigenlijk hoeft het niet, maar leggen we deze mensen een verplichting op die ze ook zelf moeten betalen omdat de wethouder een signaal wil afgeven. Persoonlijk vind ik dat echt bezopen en ik zal kijken of ik mijn fractie er van kan overtuigen hierover een amendement in te dienen en deze onzin uit de verordening te knikkeren. Dat Langeweg het signaal dat deze groep niet is afgeschreven wil afgeven steun ik van harte, maar niet ten koste (of beter; op kosten) van deze groep mensen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.