Vermast namens de SP?

vrijdag 23 januari 20098 reacties

In de column van de FlevoPost van vandaag beschrijft Gerrit Wijnne een ‘bizar’ incident vorige week in de commissievergadering.  Ik ben blij dat hij zo snel mijn wens voor dit jaar oppikt om ons als raadsleden in columns en commentaren een spiegel voor te houden. En journalisten zijn net politici; als je de bal kaatst komt die vroeg of laat altijd weer terug. 

Wijnne geeft een goede beschrijving van wat er voorviel in de commissie. De SP kreeg het niet voor elkaar met haar drie raadsleden twee commissies te vullen omdat de fractievoorzitter van de socialisten ook voorzitter van een van de commissies was. 

Voor kleine fracties kan het een hele toer zijn om tegelijk twee commissievergaderingen te vullen. Als GroenLinkser met 1 raadszetel kan ik daar over meepraten. Dat de SP met drie zetels en de mogelijkheid nog eens drie burgerraadsleden te benoemen dit niet lukt is natuurlijk wel erg treurig. 

Maar de SP-commissievoorzitter nam dus zelf het woord in de vergadering en werd daar (terecht)  door collega-commissievoorzitter Onno Bakker van Leefbaar Dronten (2 raadszetels) hierop terug gefloten.

Vervolgens schorste voorzitter  Paul Nijssen de vergadering om mij het verzoek te doen zijn vraag te stellen. Dat kwam voor mij natuurlijk ook als een volslagen verassing. Ik heb die vraag maar even gelezen en zo goed mogelijk proberen te verwoorden en daarbij wel gemeld dat ik er niet blij mee was. 

Wijnne stelt dat ik tegen de SP had moeten zeggen dat ‘ie het dak op kon en maar had moeten zorgen dat hij volk in de vergadering had.  Nu ben ik dat niet helemaal met hem oneens. Hoewel, zo ongebruikelijk is het ook niet. Gisteren was ik in de Tweede Kamer bij een Algemenen Overleg (een soort commissievergadering) en daar gaf de woordvoerder van het CDA aan eveneens te spreken namens de PVV. Had de SP dat even voordien geregeld met mij was het ook niet zo erg geweest en was het amateuristisch toneel waar Wijnne het over heeft voorkomen. 

Had ik moeten weigeren de vraag van de SP te stellen? Nee; ik vind van niet. Da’s niet de manier waarop we in de Drontense gemeenteraad met elkaar omgaan. Maar ik ben het met Gerrit Wijnne zeer eens dat het een grote schande is dat de SP  met die (betaalde)  raadsleden het niet eens voor elkaar krijgt om het gewone raadswerk te doen. Dus wat dat aangaat kunnen die zetels van de SP beter worden besteed als nu het geval is en kunnen de socialisten van GroenLinks met 1 zetel nog een hoop leren.  

8 Reacties

 1. Frank Pels

  Het is inderdaad een rare situatie. Ik denk dat ik hetzelfde als jou gedaan zou hebben (tenzij het hele rare vragen waren van de SP)….

 2. OPA

  Hmmm opportunity – commissielid te huur.

 3. johan

  Veel interessanter is de vraag waarom Nijssen juist naar onze Paul ging. Voelt hij zich het meest verwant met GroenLinks, soms? We (met name onze Paul) hebben ons in het verleden toch bijzonder kritisch uitgelaten over onze vrienden van de SP…

  Moraal: als je ze maar hard genoeg slaat gaan ze vanzelf van je houden!

  Maar het is wel lief van onze Paul dat-ie Nijssen niet in de kou heeft laten staan. De man heeft het al moeilijk genoeg, zullen we maar denken.

  johan

 4. Annemiek

  Paul,

  Je zegt het zelf al, Gerrit heeft een punt. Dat neemt niet weg dat (burger)raadsleden ook collega’s zijn. Zowel voor Paul Nijssen als voor jou was het lastig dat deze situatie ontstond, maar ik vind dat jij het goed hebt opgepakt.

  Annemiek

 5. Paul Vermast

  @ Frank

  Nee hoor. Vragen over de reactie van de provincie.
  En ik neem aan dat jij de provincie niet heel raar vindt 😉

 6. Paul Vermast

  @ Frank,

  sja… denk dat ik het met jou onvoorstelbaar vind.

 7. Frank Pels

  @Paul

  We laten John Bos niet zomaar vertrekken op zijn snoepreisje. We zijn al druk bezig wat stennis te maken en andere partijen (o.a. de SP) doen nu vrolijk mee.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This