Verlaan draait weg voor verantwoordelijkheid

vrijdag 3 februari 20170 Reacties

“Hier zit een lid van het college met gepaste nederigheid…” Zo begon wethouder Verlaan in een besloten vergadering in juni (waarvan de eerste minuut toch werd uitgezonden) zijn uitleg dat ‘er iets was misgegaan in de bestemmingsplannen’. Het resultaat kennen we: voor inwoners met overlast van de al bestaande studentenhuizen een ongewijzigde uitzichtloze situatie en een paraplubestemmingsplan om de fout te repareren en nieuwe gevallen te voorkomen.

Het laatste stond gisteravond op de agenda en heeft brede politieke steun. Natuurlijk zijn er vragen over de uitwerking en de mogelijk onbedoelde bijeffecten. Maar niemand is van mening dat dit bestemmingsplan er niet moet komen.

Maar vrijwel onbesproken blijft het gevolg van de fout die nu gerepareerd moet worden. Alleen de PvdA en ikzelf vroegen hiervoor nadrukkelijk aandacht omdat deze inwoners, naar mijn opvatting, onrecht wordt aangedaan en schade wordt berokkend.

Wethouder Verlaan zag niet echter in op welke wijze inwoners schade berokkend zou kunnen zijn. Dat is natuurlijk een verbijsterende stellingname! Laat ik als voorbeeld de Florijn aanhalen, deze inwoners zochten afgelopen zomer zelf de media. De commissie bezwaar en beroep heeft uitspraak gedaan dat het studentenhuis volgens de regels daar niet mocht zitten en dat de verhuur aan studenten beëindigd moest worden. Buren, na jaren van overlast, blij op vakantie om bij terugkomst te moeten vaststellen dat door ‘een foutje van de gemeente’ het studentenhuis van rechtswege geen vergunning nodig had en ook niet meer is weg te krijgen. Hun al tijden te koop staande huis blijft even onverkoopbaar als het was.

Raadsdebat

Daarmee doe je inwoners onrecht en berokken je ze schade. En dan heb ik het nog niet over sommige gevallen in de Morinel/Oeverloper. Als je dat niet kunt inzien sluit je de ogen voor de realiteit.

De wethouder wil liever naar de toekomst kijken. Dat snap ik, want dan zie je de rommel uit het verleden niet meer. Maar dat moet wel eerst worden opgelost voordat we verder kunnen. Dat moet verder gaan dan gesprekken met de pandeigenaren van de studentenhuizen om hen handvatten te geven op te treden tegen overlast. Hoewel dat ook nuttig is, kopen de buren daar niets voor. Hen moet een perspectief worden geboden op beëindiging van deze uitzichtloze situatie.

Wat mij betreft zal het debat in de raadsvergadering daarover moeten gaan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.