Verkiezingstijd en bezuinigen

dinsdag 9 april 20130 Reacties

Geen geldDe gemeenteraadsverkiezingen komen nu steeds duidelijker in zicht en dat betekend dat het langzaamaan weer verkiezingstijd aan het worden is. Bij de meeste partijen zijn de programma en kandidatencommissies aan de slag gegaan om klaar te zijn voor de nieuwe raadsperiode die maart volgend jaar begint. Als GroenLinks vormen we daarop geen uitzondering natuurlijk!

Zelf mag ik me (net als de twee vorige verkiezingen) bezig houden met ons programma. Dat wordt weer een boeiende klus, zeker met de plannen die de Rijksoverheid nu voor gemeenten aan het verzinnen is. Er komen veel méér taken naar de gemeenten, maar we krijgen er ook (veel) minder geld voor dan dat de Rijksoverheid er nu zelf aan uitgeeft. Dat is raar, want de gemeenten moeten hierdoor weer fors gaan bezuinigen.

Dat bezuinigen, dat hebben we de afgelopen jaren al heel erg veel gedaan. Miljoenen, alleen in Dronten al. En toch zullen we opnieuw moeten kijken wat er minder kan of anders moet. Sommige partijen kijken dan vooral naar de gemeentelijke organisatie zodat de bezuinigingen de samenleving zo min mogelijk raken. Maar de rek bij de ambtenarij is er wel uit ben ik bang. Als we niet oppassen komt de bedrijfsvoering van de gemeente in gevaar en dan zijn we verder van huis.

Dit alles maakt dat we vermoedelijk echt pijnlijke besluiten moeten gaan nemen die voor inwoners ingrijpend kunnen zijn. Het opheffen van sportvelden of zwembaden is zo’n voorbeeld. Het sluiten van het CKV of het ouderen/jongerenwerk kan een voorstel zijn. Wellicht ingrijpender nog kan het versoberen zijn van de huishoudelijke zorg vanuit de WMO of het niet meer (of toch veel minder) vergoeden van medische hulpmiddelen. Denk eens aan het korten van uitkeringen of het sluiten van de sociale werkvoorziening.

Het zijn zo maar wat gedachten van voorstellen die langs zouden kunnen komen. De voorstellen zijn er natuurlijk nog niet en het zal duidelijk zijn dat wij als GroenLinks dit soort bezuinigingen zullen proberen te voorkomen. Maar… het moet érgens vandaan komen natuurlijk!

Nu hebben politici ook de waarheid niet in pacht, dat geldt ook voor mijzelf natuurlijk. Veel inwoners zullen vast ideeën hebben over zaken die we als gemeente beter, slimmer of beter niet meer zouden kunnen doen. Ik ben daar erg nieuwsgierig naar! Stuurt u mij uw goede ideeën en ik zal ze zeker meenemen naar de GroenLinks programmacommisse. Zodat we een groene en sociale gemeente blijven, ook als het financieel lastig blijft de komende jaren!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.