Verkiezingen

maandag 6 maart 20170 Reacties

Het kan u niet zijn ontgaan. Zeer binnenkort mogen we weer naar de stembus. Ditmaal voor de verkiezingen van de Tweede Kamer en kenners noemen het ‘de belangrijkste verkiezingen in jaren’. Als gemeenteraad denken we daar wat genuanceerder over. Want de belangrijkste verkiezingen zijn natuurlijk pas in 2018 wanneer u een nieuwe gemeenteraad mag samenstellen!

Wat onvermijdelijk gaat zijn is dat u de komende dagen en weken ons –politici- te pas en te onpas zult gaan tegenkomen met flyers, folders en posters om te vertellen waarom u nu weer op mij moet stemmen (in dit geval kan dat ook letterlijk omdat ik op de 38ste plaats van de GroenLinks kieslijst sta).

In gesprek

Eigenlijk willen we vooral met u in gesprek. Dus leest u deze column als een uitnodiging. Want vaak horen wij u pas als u boos bent of ontevreden. Zodra er problemen ontstaan rond bouwen in het bos, studentenhuisvesting of omdat uw voetbalclub nog geen kunstgras heeft. Als u iets van ons, ‘de gemeente’, wilt of nodig hebt, weet u ons prima te vinden. Dus als ik u niet hoor zou ik zo maar kunnen denken dat u wel tevreden zal zijn, toch? Als raadslid zou ik me zo in slaap kunnen laten sussen.

Maar ik ben er van overtuigd dat dit een veel te makkelijke conclusie is. Want ook ik wordt op straat of verjaardagen aangesproken op de dingen die beter zouden kunnen of anders zouden moeten. Het wil niet zeggen dat u ontevreden bent, maar u kent uw omgeving goed en wil daar graag over meedenken. Omdat je juist -als je de omgeving het beste kent- op ideeën kunt komen die voor een ander onmogelijk lijken.

Dat vraagt ook iets van ons als politici, bestuurders of ambtenaren. Want we moeten dus eerder met u in gesprek. Als we pas een vaag idee hebben, van nieuw beleid of een aanpassing in wegen of wijken, moeten we eigenlijk al gaan vragen wat u daarbij voor gedachten en ideeën heeft. En de goede ideeën moeten we daarin dan ook een plek geven.

Keuzes maken

Want in de politiek verschillen we niet van mening hoe je het beste een rotonde kunt aanleggen. In de politiek moeten we het hebben over de keuzes die we maken. Willen we op iedere kruising een rotonde of is dat te veel van het goede? Geven we dat geld daarvoor uit of steken we dat in onderwijs, in zorg, in nieuwe natuur of zonnepanelen op het gemeentehuis. Daarover moet het politieke debat gaan. Welke kant willen we op met onze gemeente. Daar kunt u dan, in maart volgend jaar, uw stem weer over uitbrengen.

Tot die tijd gaat u ons dus nog wel eens tegenkomen. Misschien wel meer dan u lief is. Maar loop niet met een boog om ons heen. Kom eens praten en spui uw ideeën! Dan proberen we daar een invulling aan te geven. Maar als u me echt zat bent: u kunt me altijd nog wegstemmen naar Den Haag natuurlijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.