dode_musHet gaat geen gewoonte van mij worden om commentaar te leveren op de column van Gerrit Wijnne in de FlevoPost. Maar vorige week maakte hij zich druk om de achterkamertjes van de gemeenteraad waar er over de luchthaven wordt gesproken. Daar heeft hij nog eens over nagedacht en komt tot de conclusie dat je nu niet tegen de uitbereiding van de luchthaven Lelystad moet zijn, maar je pas zorgen moet maken over datgene dat aan de Alderstafel wordt besproken. Dronten zit pas echt in de penarie als het Kabinet zou besluiten de luchthaven van Lelystad naar Dronten te verplaatsen aldus Wijnne. “Vergeleken met die optie is uitbereiding van het vliegveld op de huidige locatie een verjaardagscadeautje”.

Ik zou U aanraden Wijnne niet op verjaardagsvisite te vragen. Want het cadeau waarmee hij hier komt aanzetten is een typisch voorbeeld van een dode mus. Iedereen die wel eens in de omgeving van Schiphol komt weet dat het niets uitmaakt of je op 5 km afstand van Schiphol staat of op 10 km. De overlast is massief, zeker als je die afzet tegen de rust die we nu in (ons deel van) Flevoland kennen.

Uitbreiding van de Luchthaven Lelystad zoals die nu wordt voorbereid zet de deur wagenwijd open voor de komst van een grote tweede nationale luchthaven. Waar die komt, in Lelystad of in Dronten maakt niets uit. We zitten dan sowieso in de penarie.

De FlevoPost is nu blij dat er in Lelystad wordt uitgebreid; als het maar niet in Dronten gebeurd. Dat is vergelijkbaar met blij zijn dat je hand wordt afgehakt en niet je been omdat je dan kan blijven lopen. Hoe je dat ook wend of keert; het blijft een ramp. Net als de luchthavenplannen in Flevoland.