Verbod op knalvuurwerk

maandag 31 december 20129 reacties

siervuurwerkZoals bekend ben ik geen groot fan van een algemeen vuurwerkverbod zoals mijn Haagse en Rotterdamse GroenLinks collega’s dat bepleiten. Mij lijkt het moeilijk handhaafbaar en ik zie een aantal andere praktische bezwaren.

Waarvoor ik wel erg te porren zou zijn is een verbod op knalvuurwerk. Een verbod op de rotjes, strijkers en 1000-klappers of hoe dat spul ook allemaal heten mag. Dat is handhaafbaar en komt te gemoed aan de wens om de overlast (veelal door het knallen) en de vernielingen (naar mijn weten ook vooral met rotjes en strijkers of zo iets) een halt toe te roepen. Daarbij is het dan zinnig om de periode dat je vuurwerk legaal af mag steken te beperken van 16:00 tot 02:00 uur (de periode dat het donker is en siervuurwerk tot zijn recht komt).

De overlast, vernielingen en stank kunnen met dit deelverbod aanzienlijk worden terug gedrongen zonder dat we mensen het plezier van het afsteken van het (sier)vuurwerk ontzeggen. Als mijn collega’s dat tot het doel maken vinden ze mij onmiddellijk aan hun zijde!

9 Reacties

 1. Sonja

  Zoals te verwachten viel, ben ik het hier helemaal mee eens. Die sierpijlen vind ik geen probleem, heel leuk om te zien. Maar die knallen (die elk jaar harder lijken te worden) zijn nergens goed voor. Vooral de troep die het achter laat, de vernielingen en de enorme herrie daarvan vind ik een probleem. Dit zou een heel goed compromis zijn en ik hoop dat hier hogerop ook over nagedacht wordt!

 2. Frank Pels

  Ik vind het wel een goed plan. Maar of het haalbaar en handhaafbaar is? *hmmm* Geef je het nog even door aan Arno Bonte? Dan kan hij er volgende jaar weer wat mee….. Hij komt dan vast wel weer met een nieuw anti-vuurwerkplan. Want dat is traditie 😉

 3. Paul Vermast

  Nou ja, hierop kun je in zo verre beter handhaven dat als je het bezit verbiedt (en dat is logisch als je het toch niet mag afsteken) er meteen sprake is van een overtreding. Maar de pakkans blijft een punt. Net als bij verkeersovertredingen, jongeren die te jong alcohol kopen of roken in de horeca. Dus dat is geen reden om iets niet te verbieden, toch?

 4. mathijs

  waarom zou je vuurwerk verbieden dat bestaat al ik weet niet hoelang ik denk dat dat het domste is wat je kunt doen je kunt ook meer controleren en er voor zorgen dat er niet zo veel schaade word aan gericht

 5. Paul Vermast

  Dat iets al heel lang bestaat is geen reden om er niet kritisch naar te kijken. Alcohol en tabak bestaan ook al heel lang en toch leggen we dat ook aan banden als het ongewenste effecten heeft. Dat ongewenst effect geldt zeker ook voor vuurwerk.

  Beter controleren is makkelijk gezegd, maar waarop dan? Je moet nu iemand al op heterdaad betrappen nu om het te kunnen aanpakken. Immers, rotjes en ander knalvuurwerk waarmee voornamelijk schade wordt aangericht mag je gewoon bij je hebben. Dus pas als je iets illegaals doet kun je worden bestraft. Daarom is mijn voorstel dat dit vuurwerk te verbieden logisch. Het bij je hebben wordt dan strafbaar en dat kun je makkelijk controleren. Terwijl je het siervuurwerk wel kunt blijven afsteken tijdens oud en nieuw.

 6. Frank Pels

  Bonte en Rietveld pleiten voor totaalverbod voor consumenten. Geknipt en geplakt uit de ingezonden brievenrubriek van het NRC: http://twitpic.com/bs5x94

 7. marc p

  Paul, ben blij dat je het objectief bekijkt.

  Alleen een punt waar je er behoorlijk naast zit.
  SInds tientallen jaren is de specificatie van het knalvuurwerk zo gedowngraded dat het nederlandse “knalvuurwerk” zelfs bijna niet meer knalt, dat komt omdat de lading zo laag is.
  Waar de grootste ellende uit bestaat is uitsluitend illegaal vuurwerk , voornamelijk uit het oostblok.
  Dus je kan er zeker van zijn dat deze producten niet in Nederland legaal uit de winkel komen maar worden gesmokkeld of over de post word besteld, en de landen waar dit vandaan komt weigeren actie te ondernemen omdat het volgens hun exclusief word gemaakt voor de nederlandse markt.
  Ze zeggen letterlijk dat het ons probleem is en dat wij het maar op moeten lossen.
  Eigenlijks bizar als je kijkt dat voor de pyrotechniek een centraal europese norm is opgezet waardoor we europa breed dezelfde specificaties en producten zouden moeten hanteren.
  Dit loopt op het moment niet en veroorzaakt een hoop onduidelijkheid in plaats dat alles gelijk word getrokken. Dit komt door de slechte communicatie door de regeringen op dit gebied.
  Daar valt nog een hoop te winnen zou ik zo denken ?

  Hopende je hierbij voldoende te hebben geinformeerd !
  Als je meer vragen hebt hoor ik dat graag!

 8. Marco Clappers

  een Verbod op knalvuurwerk zou het ergste zijn wat er is voor de gene die tegen vuurwerk zijn! als je knalvuurwerk verbied wat in Nederland te koop is, dus geen strijkers zoals bovenstaande tekst beweert. Dan komt er een enorme groei van import aan illegaal vuurwerk wat dan nog net zo moeilijk te controleren is als het is nu is. Tevens is Nederlands knalvuurwerk niet de boosdoender van schade en dreunende knallen. Nederlands knalvuurwerk knalt niet hardere als het gemiddelde rotje wat je in je hand kunt houden zonder blijvende schade. het word tijd dat er meer onderscheid word gemaakt tussen legaal en illegaal vuurwerk! en mensen vuurwerk wat hard knalt is al lang verboden, maar dit lijkt niet zo omdat alles tegenwoordig erg makkelijk de grens over komt en van al het vuurwerk In nederland minimaal 25% illegaal vuurwerk is. Dit moet verminderd worden door strengere grens controles

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This