Verantwoording van een volksvertegenwoordiger

vrijdag 24 oktober 20081 reactie

Vergadering van de GroenLinks fractieAls volksvertegenwoordiger  -en dat ben je als politicus-  probeer je dat ‘volk’ ook zo goed mogelijk te informeren van wat je doet en wat er gebeurd. Dat kan op verschillende manieren. Zelf doe ik dat via deze website en GroenLinks Dronten doet dit via haar website. Natuurlijk is de verwevenheid nauw tussen deze websites.

Vorige week donderdag voorspelde wethouder Koning tijdens de commissievergadering dat de ijsbaan van Kwintus Nova in 2009 weer open gaat. GroenLinks Dronten plaatste dit op haar site en via mijn site (het meest rescente bericht van de GroenLinks site staat hier ook altijd genoemd) kwam Herre Stegenga van de Stentor ook aan het bericht. (Het is jammer dat de media wel bij mij en niet op de GL website kijken. Want daardoor hebben ze het bericht over het MFC nog gemist vermoed ik zo, maar dit ter zijde.)

Herre belt verantwoordelijk wethouder Koning die in New York zit (ik had al gemeld dat er geen kip in het gemeentehuis is deze week) met de vraag hem even bij te praten. De wethouder sms-te terug dat de ijsbaan bij het Rockefeller Center al wél open is. Hetgeen weer vrolijk in de krant terecht kwam.

Inmiddels is er ook al een reactie van de wethouder op zijn weblog:

In de commissievergadering over de begroting op 16 oktober (de persplaatsen waren onbezet) deed ik de raadsleden een informele voorspelling voor 2009: Kwintus Nova gaat weer open. Die voorspelling doe ik helaas al enkele jaren, maar ik had het dit jaar wellicht beter niet kunnen doen.

Nu wordt het grappig. De media hadden geen enkele belangstelling voor de commissiebehandeling van de begroting (de wethouder wijst er ookal op). Twee avonden lang heeft de commissie zich gebogen over de financiën van de gemeente Dronten en wat we volgend jaar allemaal wel en niet gaan doen en kunnen betalen. Niets heeft de media gehoord over de voorspelling van wethouder Koning, niets over de goede hoop op de realisatie van een MFC in Biddinghuizen, niets over de grote en terechte zorgen bij de Hockeyclub in Dronten.

Maar kennelijk is het voor het college zo dat als de persplaatsen onbezet zijn je eens wat makkelijker uit de school kan klappen. Kennelijk is er dan (weer) buiten GroenLinks gerekend. Immers, wij zijn volksvertegenwoordigers. Wij willen u laten weten wat we doen in de raad en wat er gebeurd. Steeds opnieuw leggen we verantwoording af via onze website (en ik dus via dit weblog). Daarop zijn we aanspreekbaar en soms, heel soms vervullen we dus ook de rol van de -afwezige- media door nieuws naar buiten te brengen.

Volgens mij zijn we daarvoor door u gekozen in de raad en we proberen ons werk dus zo goed mogelijk te doen. Als het moet doen we zelfs het werk van de media er bij.

1 Reactie

  1. OPA

    Zo is het in medialand – wel alle rechten claimen en geen maatschappelijke verantwoordelijkheid… we dreigen te verzanden in een staatsvorm waarbij de politiek marginaliseert en de media de macht claimt, met het kapitaal als bestuurder.

    De media die niet democratisch is gekozen, de media die zeker geen volksvertegenwoordiger is, de media die nauwelijks aan te spreken is op haar daden.

    Het kapitaal die dat een brevet van onvermogen heeft gegeven, dat keer op keer bewijst intern te varen op de vlammende energie van pure individuele hebberigheid.

    Waar is de hartstocht van de overtuiging met zelfopoffering als kernenergie?

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This