Verantwoordelijkheid nemen

maandag 12 juli 20210 Reacties

Ik heb besloten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 opnieuw verantwoordelijkheid te nemen door mijzelf weer kandidaat te stellen als lijsttrekker voor GroenLinks.

Voor mij was dat niet vanzelfsprekend. Want na ruim achttien jaar actief te zijn als burgerraadslid en gemeenteraadslid moet je jezelf vragen stellen. Of je nog fris genoeg bent om onbevangen naar de wereld, de gemeente, de raad en naar jezelf te kijken. De vraag of je denkt nog iets nieuws bij te kunnen dragen aan de raad en samenleving. Of dat mijn houdbaarheidsdatum misschien niet verstreken is.

Meer dan ooit kwam ik in de positie verantwoordelijkheid te moeten nemen.

 Verantwoordelijkheid

De afgelopen vier jaar waren anders dan de veertien jaar daarvoor. Meer dan ooit kwam ik in de positie verantwoordelijkheid te moeten nemen. Meer dan eens besloot ik een stap vooruit te zetten als anderen een stap op zij of naar achteren zetten. Kijkend naar het grotere geheel en vooral het algemeen belang. Als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Als voorzitter van de vertrouwenscommissie die een nieuwe burgemeester moest vinden. Als voorzitter van de werkgeverscommissie voor de griffie met een totale vernieuwing van onze griffiemedewerkers. En, natuurlijk, als fractievoorzitter van GroenLinks om ook ons groen en sociale geluid te kunnen laten horen. Daarbij steunend en vertrouwend op een fantastische fractie die mij daartoe in staat stelde en de klappen opving.

Grote uitdagingen

Onze gemeente staat voor grote uitdagingen. De grote veranderingen van de afgelopen jaren in het sociale domein hebben we met elkaar goed weten op te vangen. Maar de effecten van de daarmee gepaard gaande bezuinigingen van de Rijksoverheid laten zich in financiële zin ook voelen voor onze gemeente. Terwijl het volgende pakket verantwoordelijkheden dat op de gemeente af komt alweer klaar staat in de nieuwe Omgevingswet. Dat zal van ons als gemeente, maar ook van de samenleving veel aanpassingen vragen die niet vanzelf zullen gaan. We zullen met vallen en opstaan een nieuwe werkwijze moeten vinden. Bijvoorbeeld hoe we nieuwe wijken ontwikkelen en hoe we locaties gaan vinden om huisvesting van arbeidsmigranten te realiseren. Met een mogelijke groei van onze gemeente als grootste uitdaging.

Dat zal van ons als gemeente, maar ook van de samenleving veel aanpassingen vragen die niet vanzelf zullen gaan.

Complexe onderwerpen waarbij het goed voorstelbaar is dat het nieuwe gemeentebestuur met regelmaat boodschappen zal moeten brengen die niet populair zullen zijn. Want bezuinigen en groeien, terwijl de spelregels veranderen en soms nog niet duidelijk zijn, zal niet altijd kunnen leiden tot ieders tevredenheid.

Ambitie

Ik wil opnieuw verantwoordelijkheid nemen de komende jaren. Om vanuit betrokkenheid en empathie deze uitdagingen met onze inwoners, ondernemers, partijgenoten en collega raadsleden aan te gaan. Om Dronten over vier jaar weer een beetje eerlijker, duurzamer, rechtvaardiger, gelijkwaardiger en diervriendelijker achter te laten.

Het is mijn ambitie om met GroenLinks na de verkiezingen ook in de dagelijkse uitvoering bestuursverantwoordelijkheid te nemen vanuit het college. Zoals ik dat de afgelopen vier jaar heb gedaan in de gemeenteraad.

Want er is nog genoeg werk te verzetten en ik heb er zin in die uitdaging aan te gaan!

Bovenstaande tekst is de brief zoals deze is verstuurd naar de Kandidatencommissie van GroenLinks Dronten voor de verkiezingen van maart 2022.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.