Veranderde omstandigheden geven nieuwe inzichten

vrijdag 26 september 20081 reactie

doetHoe kan het dat oude koeien niet met feiten te bestrijden zijn. Dat vraag ik me af na het debat gisteravond over de benoeming van een vijfde wethouder en na het lezen van de column van Gerrit Wijnne in de Pravda FlevoPost.

De VVD verzette zich tegen de benoeming van een vijfde wetho uder en vind nu zelfs dat Dronten het ook wel met drie wethouders af zou kunnen. Dat standpunt is niet nieuw, maar dat heeft de VVD al voor de laatste raadsverkiezingen ingenomen.

Maar nu wordt de VVD er in het debat en in de krant mee om de oren geslagen dat men in het vorige college vier wethouders te verdedigen vond. Het argument in die tijd was dat er een aantal grote projecten waren die extra bestuurlijke aandacht vroegen. Hoewel wij als GroenLinks vonden dat het best wel met een wethouder minder zou kunnen vond ik dat beter verdedigbaar als vier wethouders in deze periode (dus laat ik het dan helemaal maar niet hebben over een vijfde).
In de vorige raadsperiode is de Meerpaal gebouwd het centrum van Dronten gesloopt en vernieuwd, dat van Swifterbant en alle voorbereidingen gedaan voor het centrum van Biddinghuizen. Dat je daarvoor wat extra bestuurskracht wil hebben kan ik me nog wel voorstellen.

Maar van al deze projecten is nu geen sprake. Eigenlijk past het college een beetje op de winkel en voert het (soms) uit wat de wet ons voorschrijft. Verder willen we heel veel, maar kunnen we bedroevend weinig vanwege de magere financiële situatie van de gemeente. Dat vind ik ook heel jammer, maar als ik de oplossing wist had ik die wel al gemeld hoor.
Kortom, het getuigd van weinig inzicht als je de VVD vandaag verwijt dat men in deze nieuwe omstandigheden tot andere inzichten is gekomen. Als dat nu je argument moet zijn om een vijfde wethouder te verdedigen is er niets verschrikkelijk mis met je argumenten en niet met het standpunt van de VVD in deze. (Voor mijn partijgenoten: nee ik zal er geen gewoonte van gaan maken de VVD te verdedigen  – dat hebben ze ook helemaal niet nodig! 😉 )

1 Reactie

  1. OPA

    Absoluut een gezond standpunt. Onzin om bestuurskracht aan te houden/te vermeerderen als je het niet nodig hebt. En zoals Paul ook zeer terecht concludeert, het is komkommertijd en dat zal het ook nog wel een tijdje blijven. Geen reden om dan meer te investeren in bestuur. Ook aan de ambtenarenkant is de druk er een beetje af. Dat is mooi. Dan kun je tijd/geld misschien beter investeren in praktijk stages van onze ambtenaren om ervaring op te doen bij andere gemeentes. Op die manier zijn ze straks nog beter voorbereid als er een project langs komt. Misschien iets in de vorm van beoordeling van businessplannen? Ik kan mij zo voorstellen dat er momenten zijn dat dat handig is.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This