Het is 30 juli 1809 en we zijn in de Zeeuwse stad Veere in het Koninkrijk Holland. Napoleon heerst op het vaste land van Europa en het Koninkrijk Holland wordt geregeerd door Koning Lodewijk – Napoleon. De ‘goede’ Koning.
De Engelsen is de macht van Napoleon een doorn in het oog en om hem een slag toe te brengen wil men de belangrijke haven van Antwerpen in handen krijgen. Maar om Antwerpen te beheersen heb je de macht over de Scheldemonding nodig en da’s over Walcheren.
Inval
Daarom landen ze in Breezand op de Walcherse kust. Het stadsbestuur van Middelburg haast zich naar de invallers om de sleutels van de stad aan te bieden en geeft zich over voordat er ook maar één schot is gelost. De stadsbestuurders van Veere denken er eigenlijk net zo over; maar de commandant van het garnizoen weigert zonder slag te leveren de stad over te geven. Na twee dagen valt Veere als nog, zwaar beschadigd, in handen van de Engelsen.
De bezetting van Walcheren stokt dan bij Vlissingen dat zich ook weigert over te geven, maar dat na een dagenlang bombardement vanaf land en zee, alsnog capituleert. Intussen heeft Napoleon voldoende tijd gehad duizenden troepen naar Antwerpen te verplaatsen en de Engelsen komen niet verder.
Zeeuwse koorts
Het vergaat de Engelse bezetters van Walcheren niet best. De ‘Zeeuwse koorts‘ breekt uit en de soldaten stierven bij bosjes. Er wordt melding gemaakt van 250 doden per dag aan de griep waardoor de Engelsen zich gedwongen zien terug te trekken van Walcheren met verlies van duizenden doden als resultaat. Ook voor het Koninkrijk Holland liep het niet goed af. Door de overgave van Middelburg en de val van Veere en Vlissingen zag Napoleon een reden orde op zaken te stellen. Koning Lodewijk-Napoleon werd verdreven en is in armoede overleden en begraven in Italië als Koning van Holland (Dus niet al onze koningen liggen in Delft!).
Herdenking
Afgelopen weekend is deze slag herdacht in Veere door honderden soldaten die de slag opnieuw tot leven brachten samen met de inwoners van Veere. De stad ging twee eeuwen terug in de tijd en oude tijden herleefden. Onderstaand een keuze uit de meer dan duizend foto’s die ik er afgelopen dagen maakte.
- Veere is bezet door de Engelsen – Veere 1809
0 reacties