Vanaf vandaag gaan we aftellen

vrijdag 7 maart 20084 reacties

De gemeenteraad van Dronten (bij haar aantreden)Gisteren was het 6 maart en precies twee jaar geleden dat er gemeenteraadsverkiezingen waren. Vanaf vandaag is het dus niet meer de gemeenteraad die aan het werk is sinds de verkiezingen, maar aftellen naar de verkiezingen van begin maart 2010.

Zo halverwege is het een mooi moment om eens de balans op te maken. Wat is de (politieke) staat van Dronten na twee jaar. Volgens mij is deze raad er op vooruit gegaan als ik kijk naar de vorige gemeenteraad. Dat was de eerste na de invoering van het dualisme en je ziet dat dit in deze raadsperiode beter uit de verf komt. De coalitefracties lijken zelfstandiger te opereren als dat dit in het verleden het geval was. En dat dit niet altijd even subtiel gebeurd is eigenlijk ook wel weer erg grappig. Deze raad is kritischer en neemt minder voor zoete koek aan. Daarbij durf ik ook wel te zeggen dat het college er in kwaliteit op vooruit is gegaan. Daar waar ik bij aanvang van het college lage verwachtingen had van een aantal wethouders heb ik die van de huidig zittende wethouders allemaal naar boven toe moeten bijstellen. Da’s een goede ontwikkeling!

De VVD lijkt bevrijd in de oppositie! Kritisch, vilein en degelijk wordt er door de liberalen oppositiegevoerd. Natuurlijk ieder moment bereid om weer op het pluche te gaan zitten, maar ook wel weer zo de buik vol van de oude coalitie dat men er volgens mij niet naar uitkijkt om op dit moment weer in een college te moeten stappen.
Leefbaar Dronten is een verademing! Nadat men bij de laatste verkiezingen fors heeft verloren kwam er een volledig nieuwe fractie die tevens een totaal andere toon aanslaat. Degelijk, scherp en met een sociaal hart voet LD oppositie en ik hoop dat we ze op deze manier nog jaren in de raad houden!

VerkiezingenTwee jaar geleden kwam de SP uit het niets met drie zetels in de gemeenteraad terecht. Ik heb lang moeten denken wat ik daarover nu moet schrijven. Positief benaderd hebben we geen last van ze. Maar daarmee zeg ik meteen dat het drie nagenoeg verspilde zetels zijn in onze raad. De inbreng van twee van de drie raadsleden van de SP kun je als nagenoeg nihil bestempelen. De keren dat ze in raad of commissie iets hebben gezegd de afgelopen twee jaar is op de vingers van twee handen te tellen. Fractievoorzitter Paul Nijssen doet zijn best, maar zie je langzaam maar zeker verzuipen in het werk.

In deze periode ben ik blij met de PvdA in de coalitie. De fractie stelt zich sterk onafhankelijk op en probeert zich zichtbaar te ontworstelen van de knellende banden van de coalitie. Deze raadsperiode is het voor het eerst meerdere malen voorgekomen dat het CDA in het zand moest bijten omdat de meerderheid van de raad hen niet steunde bij voorstellen. De sleutelrol hierin lag bij de PvdA en ik vind hen daarin te prijzen!

De ChristenUnie is (als altijd) een loyaal coalitiepartner van het CDA.

Het CDA heeft het moeilijk is mijn analyse. De vuile was hangt dan nog niet buiten; de vloer ligt er vol mee en het is wachten tot die vuile was op straat komt te liggen.  Heel even leek dat laatst te gebeuren toen het CDA heel subtiel een plannetje voor een parkeerdek lanceerde. Mijn analyse is dat het grootste risico voor het college het CDA is.

Wijzelf zijn als kleinste in de raad met onze ene zetel nog best wel zichtbaar. In alle gedoe rond ‘de steeg’ hebben we een duidelijke rol gespeeld en ook alle ellende bij het onderwijsstation kwam naar buiten nadat wij als GroenLinks daar vragen over hebben gesteld. Ondanks dat we maar één zetel hebben, hebben we toch wel wat in te brengen in de raad. Daarover ben ik niet ontevreden.

Concluderend, het gaat met deze gemeenteraad wel de goede kant op. De raad wordt zelfbewuster en laat zich het kaas niet meer van het brood eten. Er komen alleen nog wel een paar gigantische besluiten aan en daarin zal de raad echt moeten laten zien wat ze waard is. Besluiten over het Hanzekwartier en de onderwijshuisvesting zullen nog een hoop vragen van de gemeenteraad.

Maar als ik een wens voor de  nieuwe raad mag doen: De SP uit de raad of nog slechts op één zetel. Die zetels zijn beter af bij GroenLinks. Het CDA twee zetels kleiner en die mogen naar Leefbaar Dronten. Al de rest laten we zoals het is en dan beginnen we een college van PvdA, Leefbaar Dronten en GroenLinks.  Dan zou het echt nog eens goed komen met Dronten. Mooi doel om de komende twee jaar aan te werken.

Doet u mee? Wordt dan lid van GroenLinks!

4 Reacties

 1. Frank Pels

  Wijzelf zijn als kleinste in de raad met onze ene zetel nog best wel zichtbaar.

  Sterker nog, ik vind dat de GroenLinks-fractie veel meer aandacht in de media en invloed op het debat heeft dan op basis van haar numerieke aandeel (1 zetel) mag worden verwacht.
  Mijn complimenten daarvoor!

  ~reactie vanaf de zijlijn~

 2. Paul Vermast

  Dankjewel Frank! 🙂

 3. OPA

  Zou het helpen als je je blog laat vertalen in Turks, Arabisch, etcetera? Volgens mij krijg je dan een snel groeiende achterban. Gewoon beginnen er hier en daar een artikeltje tussen te zetten, echt, dat gaat werken!

 4. Paul Vermast

  Goed idee Ben!
  Lever jij de vertalingen aan? 😀

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.