In de FlevoPost van vandaag word ik door Gerrit Wijnne in zijn column (nog niet online) van repliek bedient. Vorige week had ik kritiek op zijn column omdat hij het onderzoek dat GroenLinks wil naar de kostenoverschrijding van miljoenen op het centrumplan een verkiezingsstunt noemt. Dat vond en vind ik volslagen onzin.
Wijnne vindt het “heel flink” van GroenLinks dat we de onderste steen boven willen hebben en gaat vervolgens uitleggen dat het proces rond het winkelcentrum al in 1998 begon en het allemaal wel erg lang geleden is. Dat alle betrokkenen (op de huidige wethouders Engelvaart en Koning na) er niet meer zijn en dat je als raad geen onderzoek naar jezelf kan doen. Het lijkt Wijnne allemaal niet geloofwaardig, zeker ook omdat je er het huidige college niet op zou kunnen afrekenen.
Natuurlijk snap ik best dat het ingewikkeld is. Maar ik zal nog eens een poging doen Wijnne uit te leggen dat het hoogste doel van de kleinste oppositiepartij niet is om wethouders op te knopen of colleges weg te sturen. Als het nodig is dan moet het, maar niet bij voorbaat. Het doel dat we met dit onderzoek willen bereiken is waarheidsvinding en lering trekken. Dat kan de raad zelf doen omdat (Wijnne geeft het zelf al aan) geen van de huidige raadsleden in die tijd al politiek actief was. Daarnaast heeft de raad met een raadsonderzoek (landelijk vergelijkbaar met een parlementaire enquête) een zeer machtig wapen in handen. Namelijk een verhoor van betrokkenen onder ede! Daar kan geen rekenkamercommissie tegen op.
De rekenkamercommissie heeft de laatste jaren stevige onderzoeken gedaan en de raad een spiegel voorgehouden stelt Wijnne in zijn column. Daarin heeft hij gelijk. Maar de rekenkamercommissie is ook een commissie van raadsleden; weliswaar met een onafhankelijke voorzitter. Dat bewijst maar weer dat raadsleden best in staat zijn kritisch naar zichzelf te kijken. Dat de raad (wie is dé raad?) niet veel van die onderzoeken wilde weten kan zo zijn; GroenLinks heeft de uitkomsten altijd omarmd. Overigens, de rekenkamercommissie heeft zichzelf ontbonden en aangegeven het centrumplan niet te willen onderzoeken. Pas na de verkiezingen komt er een nieuwe rekenkamer(commissie) en dan zijn we al snel een jaar verder voordat er mogelijk een onderzoek komt. Met de aanbesteding van projecten als De Graafschap, het Onderwijsstation en het Hanzekwartier voor de boeg de komende jaren is het van groot belang snel lering te trekken uit de gang van zaken bij het centrumplan. Da’s van GroenLinks geen verkiezingsstunt, maar zorgvuldig bestuur en de wil tot leren van fouten uit het verleden.
Voor waarheidsvinding en lering trekken is geen onderzoek nodig. De conclusie is vooraf al duidelijk: het college heeft de kosten (weer) niet kunnen beheersen en de raad is tekortgeschoten in haar rol als toezichthouder. Dus allebei fout, men schudt elkaars hand en gaat over tot de orde van de dag. Gerrit Wijnne heeft gewoon gelijk in zijn column!
@ Erwin,
Als je klaarblijkelijk zo weinig vertrouwen hebt in de democratie hoop ik niet voor je dat je politieke ambitie hebt. Want dan is een open en onbevooroordeelde houding echt een noodzaak.