Van een andere planeet

zaterdag 23 augustus 20083 reacties

Planeet GroenLinksAls ik hier roep dat GroenLinksers van een andere planeet komen zal dat bij een aantal bezoekers van dit weblog vast tot instemmende reacties leiden. Maar het is waar; we hebben namelijk een eigen planeet: Planeet GroenLinks.

De ‘planeet’ is een verzamelplek op internet voor alle weblogs van GroenLinks en staat de laatste dagen in de belangstelling. Afgelopen week bestede Vrij Nederland een artikel aan de nieuwe generatie GroenLinksers die niets met het actieverleden van de partij hebben. Dat ik daar anders in sta moge duidelijk zijn, maar daar reageer ik later dit weekend nog wel even op.

Arnoud zwengelt nu een discussie aan of dit de doorbraak van de planeet wordt naar het grote publiek en zo ja; wat dit betekend. Is de planeet de thermometer in de kont van GroenLinks zoals Michel (oprichter van de planeet) het noemt? Of is het meer een losse verzameling van GroenLinkse meningen.

Zelf denk ik dat het een leuk medium is om te zien hoe GroenLinks op zaken reageert. Zeker als er een affaire is binnen de partij kan het hard gaan. Bij Sam Pormes lag de gehele inhoud van de besloten vergadering binnen een dag op straat via de planeet. Bij de affaire over de stemming voor de eerste kamer velde de planeet een hard oordeel over persoon die fout stemde (Cheryl Braam). Ook de affaire Duyvendak is uitgebreid van commentaar voorzien hoewel het na de taartactie tegen Wijnand lang opvallend stil bleef.

Het wordt pas echt leuk denk ik als we meer op elkaar gaan reageren. Deze discussie is er een goed voorbeeld van en ook de ‘pijnlijke blauwe plek’ die ik over hou van Niels is een goed voorbeeld. Het lijkt me leuk als er meer interactief aan discussie binnen GroenLinks zou worden gedaan ‘via’ de planeet. Maar voor u als bezoeker van dit weblog heeft het als bijkomend effect dat u soms even op de planeet moet gaan kijken om uit te vinden waarover ik nu weer eens een mening heb.

3 Reacties

 1. linda

  Meer op elkaar reageren is leuk voor de bloggers van Planeet GroenLinks, maar niet zozeer voor de lezers erbuiten: je creert dan toch een beetje een ons-kent-ons-sfeertje.

  Dat van die nieuwe generatie anti-actie-GroenLinksers verbaasde mij ook. In andere media werd ook al een tegenstelling gecreerd tussen de ‘oude actievoerders’ en de mensen die in de jaren tachtig nog in de luiers zaten. Komen jij en ik soms van een andere planeet :)? De Vrij Nederland is inmiddels aangeschaft, dus misschien ben ik je nog wel voor met een weblogstukje: kun jij daar op reageren :).

 2. Paul Vermast

  Ik kijk er naar uit om daarop te kunnen reageren! 🙂

  Maar dat ons-kent-ons is wel een gevaar. Dat ben ik met je eens. Maar uiteindelijk zul je toch moeten blijven schrijven voor je eigen weblog. Want anders haken mensen af vermoed ik zo.

 3. Michel

  Ik ben niet zo bang voor het “ons kent ons gevaar”. Dat ligt er vooral aan hoe je schrijft, niet zozeer aan op wie je reageert. Kwestie van relevante tekten citeren, naar elkaar linken, en geen dingen aanhalen die de lezer niet kan weten. Doe je dat goed, dan versterk je elkaar alleen maar.

  Elk blog heeft verder z’n eigen publiek, voor wie een reactie op een andere glogger juist interessant kan zijn omdat ze die niet via de Planeet lezen.

  Het voordeel van via een blog discussieren vind ik trouwens dat je meer de ruimte kan nemen dan op een forum. Daar moet je toch eigenlijk vrij kort reageren, en is soms de samenhang snel weg. Je blog is eigenlijk je eigen opiniepagina, met alle ruimte om uit te wijden en aan anderen te refereren. Dat maakt dat discussies potentieel wat dieper kunnen gaan.

  Maar ach, ieder moet voor zich uitmaken hoe die blogt. Dat is de charme van bloggers 🙂

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.