UN-resolutie Libanon (update – Actie!)

vrijdag 11 augustus 20060 Reacties

{mosimage}Vanmorgen keek ik zoals gebruikelijk even naar het NOS Journaal en RTL Nieuws en vroeg me verwonderd af waarom er nog steeds geen UN-resolutie is voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hesbolla.
Maar terwijl ik daarover nadacht viel me een voorval in van vier jaar geleden. Ik werkte voor Greenpeace en zat op een bepaald moment in de Nederlandse delegatie van Greenpeace bij de “6th Meeting of the Conference of the Parties from the Convention on Biological Diversity”. In jargon de COP6 van de CBD. De CBD is een conventie van de United Nations Environment Program.  Daar besprak “de wereld” op welke wijze de biodiversiteit verder beschermd zou moeten worden. Dat heeft op zich niets met de situatie in Libanon te maken, maar het proces van onderhandelen staat me nog helder voor de geest. Op een gegeven moment werd er gedebatteerd over een bepaalde tekst, maar het was niet helemaal duidelijk welk deel van de tekst. Vervolgens ontspon zich letterlijk een drie uur durende discussie of we nu spraken over de “de tekst binnen de komma’s of de tekst buiten de komma’s”.

Het was uiteindelijk een van de kleinere Afrikaanse landen die de voorzitter voorstelde iets “zinnigs” te gaan doen. Men was er daarna redelijk vlug uit. Dit kon gebeuren omdat op zo’n COP-meeting alle landen spreekrecht hebben en alle landen (dus niet alleen de ontwikkelingslanden) gebruik willen maken van hun spreekrecht zodat “de wereld hen kan horen”. Dat daarbij steeds opnieuw hetzelfde wordt gezegd doet niet ter zaken, immers, zij hebben het dan óók gezegd. Als er op deze wijze wordt onderhandeld over Libanon kan het nog wel eens weken en vele doden verder zijn tot er een oplossing is en dat zou verschrikkelijk zijn.

Update
Prompt krijg ik van mijn moeder (misschien wel één van de trouwste fans van mijn weblog) een e-mail doorgestuurd met een oproep om een online petitie te tekenen voor een staakt-het-vuren. Dus meteen een oproep van mijn kant: teken ook, teken hier!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.