Uitstel

woensdag 21 februari 20180 Reacties

Minister Van Nieuwenhuizen maakte vandaag bekend dat ze heeft besloten tot een jaar uitstel van de opening van Luchthaven Lelystad. Op zich is dat mooi nieuws. De minister is van mening dat de gemaakte fouten zorgvuldig moeten worden gesteld en dat daarna de commissie m.e.r. opnieuw naar de plannen moet kijken. Ook komt er een gewijzigd Luchthavenbesluit dat door de Tweede en Eerste Kamer moet worden behandeld.

In het nieuwe voorstel zitten ook ‘verbeteringen’ van de route. Voor Biddinghuizen zouden deze minder negatief uitpakken omdat er 450 meter hoger langs het dorp kan worden gevlogen. Dat maakt de geluidsoverlast geringer, maar neemt natuurlijk niet weg dat er geluidsoverlast bijkomt waar het nu stil is.

Geen oplossing

Maar een jaar uitstel is toch vooral een cosmetisch uitstel. Want echte oplossingen gaat ook een jaar uitstel niet bieden. De ‘verbeterde’ routes die vandaag zijn gepresenteerd zijn nog altijd slechts de tijdelijke ontsluitingen. Want voor de definitieve routes moet het luchtruim eerst opnieuw worden ingedeeld. Herindeling van het luchtruim zal moeten gebeuren in samenwerking met Duitsland en België en zal een tijdrovend proces worden. Maar pas dan kun je pas echt overzien waar we mee bezig zijn voor wat betreft de vliegroutes.

Voor de luchthaven Lelystad geldt dat uitstel tot herindeling van het luchtruim het enige besluit is dat echt het vertrouwen van de inwoners kan terugwinnen. Want dan weet je ook werkelijk over wel eindbeeld we spreken.

Eerlijk speelveld

De minister gaf ook aan dat ze in Europees verband wilde kijken naar een eerlijker speelveld voor het vliegen en dat er ‘desnoods’ een vliegtax in het regeerakkoord staat. Dat is eigenlijk nog het aller belangrijkste.  Dat vliegen is vrijgesteld van belastingheffing zoals BTW is natuurlijk van de gekke. Daarmee wordt vliegen onevenredig bevoordeeld ten opzichte van bijvoorbeeld de trein.

Het is toch te zot voor woorden dat de rode diesel (met een lage of geen accijns) voor de boeren die ons eten produceren is afgeschaft. Maar dat de eerste de beste grachtengordel-yup wel met het vliegtuig accijns-vrij in het weekend kan gaan shoppen in Barcelona!

Eerlijke belasting van vliegen zal de vraag naar veel van die pretvluchten doen afnemen en daarmee de Luchthaven Lelystad overbodig maken.

De uitbreiding van de Luchthaven Lelystad is een ongewenste ontwikkeling. Die voor de regio vooral tot herrie, stank en overlast zal leiden. De zogenaamde economische groei en werkgelegenheidseffecten worden al jaren positief voorgespiegeld. Terwijl de voorwaarden waaronder de luchthaven ontwikkeld mag worden inmiddels al onder druk staan.

In dit dossier een overzicht van alle blogberichten over de Luchthaven Lelystad op deze website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.