Uit zijn verband

zondag 6 september 200913 reacties

Beëdiging Jan van der Wijk (© foto: Herre Stegenga/De Stentor)Hoewel ik er afgelopen donderdag niet bij was (ik ben nog altijd op vakantie) heeft de benoeming van onze nieuwe collega gemeenteraadslid Van der Wijk de nodige commotie opgeleverd in Dronten. Da’s zelfs tot in Zeeland doorgedrongen via smsjes, mails en krabbels op Hyves.

Dat politiek een hard vak is zal de heer Van der Wijk vanaf het eerste moment hebben ervaren. Het eerste interview dat hij geeft wordt (aldus Van der Wijk) uit zijn verband gerukt en bij zijn benoeming verlaten Leefbaar Dronten collega’s Onno en Jan de raadszaal omdat ze geen getuige willen zijn van deze vertoning. Prima actie van de Leefbaren. Misschien had ik wel hetzelfde gedaan als ik aanwezig was geweest.

De commotie begint al omdat het ex-SP lid zijn zetel wel opeist maar op eigen naam in de raad gaat zitten. Het is zijn wettelijk recht, maar politiek vind ik er veel op af te dingen. Misschien is een wetswijziging op zijn plaats, want op dit soort fratsen zit je eigenlijk niet te wachten in de raad (en staten en parlementen).

Maar de echt commotie ontstaat door een interview voor Omroep Flevoland radio (luister hier) [4.23 minuten]. Daarin zegt Van der Wijk dat de raadsvergoeding die hij gaat krijgen als gemeenteraadslid een belangrijke motivatie was om de zetel op te eisen. Van der Wijk heeft schulden -zo zegt hij in het interview – en deze wil hij gaan aflossen met zijn raadstoelage. Daar is op zichzelf niet zo heel veel mis mee. Veel van mijn collega gemeenteraadsleden zullen de toelage als onderdeel van hun verzamelinkomen gebruiken om de hypotheek of een lening voor de auto af te lossen. Wat iemand met zijn inkomen doet is zijn/haar zaak.

Het probleem is wel dat Van der Wijk enkel om deze reden in de raad te lijkt gaan zitten. Want de verslaggever vraag door wat Van der Wijk in de raad wil. “De minima een stem geven” antwoord hij daarop. Op welke wijze hij dat gaat doen weet hij echter niet.

“Plannen en ideeën heb ik niet” zegt hij.

En dat antwoord is precies waar het mis gaat. Alle raadsleden zijn lid van een politieke partij en hebben een programma. Plannen en ideeën over de wijze waarop zij Dronten zouden vormgeven zal die partij het voor het zeggen had. Vanuit dat gedachtegoed werken alle raadsleden keihard om van onze gemeente een plaats te maken waar het goed is om te leven en te wonen, werken en leren. Dat is hard werken en de vergoeding voor gemeenteraadsleden is daar nauwelijks mee in verhouding (burgerraadsleden krijgen überhaupt geen vergoeding ).

Als politicus moet je jezelf vaak verweren tegen de stelling dat je een zakkenvuller bent. Mooie praatjes voor een erebaantje en ondertussen een dik salaris opstrijken. De waarheid ligt daar ver vanaf. Waar ik kan probeer ik dat beeld te weerleggen, enkele weken geleden nog in de FlevoPost bijvoorbeeld.

Het doet daarom echt zeer om te moeten constateren dat er sinds afgelopen donderdag een raadslid in de gemeenteraad van Dronten zit waarvan je eigenlijk niet veel meer kan zeggen dan dat het een zakkenvuller is. Immers -en dat maakt het zo pijnlijk- hij zegt zelf geen plannen of ideeën te hebben. Achteraf kun je dan wel schrikken en roepen dat de opmerking uit zijn verband is gerukt, maar het interview is daarin nogal erg helder. Daar zat geen woord Spaans bij.

Van der Wijk is de raad ingekomen om de centjes te vangen en zal zijn tijd verder wel uitzitten tot maart. Voordat hij de gang van zaken in de raad goed en wel onder de knie krijgt zijn er weer verkiezingen en raakt hij zijn zetel toch kwijt. De kans dat hij nog iets voor elkaar krijgt in de raad is nagenoeg nihil.

Maar laat ik hem het voordeel van de twijfel gunnen en hem in maart beoordelen op zijn daden. Het kwaad is nu toch al geschiet en Van der Wijk heeft het aanzien van de raad aanzienlijk geschonden met zijn motivatie om louter om financiële redenen toe te treden. Want als je de reacties leest bij De Stentor zie je precies waar het op uitdraait: ‘politici? Het zijn allemaal zakkenvullers!’ Je wordt bedank Jan!

13 Reacties

 1. Paul Vermast

  Op de man

  Als toelichting op het bovenstaande: Vaak kritiseer ik collega’s, fracties, wethouders en de burgemeester hard en fel in mijn stukjes. Daarbij speel ik altijd de bal op de functionaris, nooit op de man. Ik val de burgemeester aan, niet Aat de Jonge. Ik val de PvdA fractie aan, maar niet Hans, Annemiek, Wim, Roelf of Peter. Ik val wethouder Engelvaart aan, maar niet Hans. Dat is een belangrijk onderscheid dat je moet maken in de politiek. Politieke verwijten maak je aan het adres van de functie, niet aan dat van de persoon. Politiek is in die zin niet persoonlijk.

  Daar hecht ik sterk aan omdat het werk soms hard tegen hard gaat (en moet gaan) om de verschillen helder te krijgen. Politieke woede moet je echter scheiden van personen en in Dronten hebben we daar naar mijn mening een goede traditie in. Na de raadsvergadering gaan we altijd nog wat drinken met elkaar om de plooien weer glad te strijken. Dat gaat altijd in goede sfeer en vaak in grote vrolijkheid.

  Vandaag ben ik daar (volgens mij voor het eerst) vanaf geweken. In het bovenstaande geval kan ik (tot mijn grote spijt) niet anders dan de bal op de man spelen omdat de situatie geen andere optie biedt. Net als de beschreven situatie hoop ik dat een stukje waarbij ik op de man moet spelen ‘eens maar nooit weer’ is; om burgemeester De Jonge afgelopen donderdag bij de benoeming van Van der Wijk maar eens te citeren.

 2. Frank Pels

  Paul,

  Daar heb je helemaal gelijk in. Politieke meningen en personen moet je van elkaar scheiden.

  Wel blijft de opstelling van Van der Wijk bijzonder opvallend. Als hij inderdaad om de vergoeding in de raad gaat zitten, dan had hij beter gewoon bij de SP kunnen blijven. Niet al teveel zeggen en op het juiste moment je hand opsteken, daar kun je tot maart best mee overleven. En vooral geen domme dingen roepen in de microfoon van omroep Flevoland.

  Deze actie van hem is en blijft raar. Hij zit na al dit gedoe vleugellam en voor Jan-met-de-korte-achternaam in de raad. Erg jammer, vooral ook voor de SP. Dit gedoe gun je toch bijna niemand….. (1 partij gun ik het wel, maar die doen in maart slechts in twee gemeenten mee)

 3. johan

  Niet meer doen, Paul. Je hebt je punt gemaakt, en ik ben het zeer met je eens, maar daar moeten we het bij laten. Vanaf nu beoordelen we het raadslid van de lijst Van der Wijk.

  Kan nog leuk worden.

  Waar gaat die meneer zitten, trouwens? Niet naast de SP, mag ik aannemen. Tussen GroenLinks en VVD in dan maar? Of helemaal aan het randje, als echte linksbuiten, dicht bij de uitgang? We kunnen ook voorstellen dat Nathalie en Cebus van plaats wisselen met de Leefbaren en dan kan Van der Wijk mooi naast Onno en Jan zitten. Kunnen ze ’t er nog eens over hebben met mekaar…

  Wat ben ik lekker slecht he?

  johan

 4. Paul Vermast

  @ Frank,

  Mee eens.

  @ Johan,

  Nee wil ook liever niet de bal op de man spelen dus. Vanaf nu hebben we het over de fractievoorzitter van de Lijst Van der Wijk.

  Overigens, de zetelverdeling is al geregeld. Cebus is een stoel opgeschoven en de Lijst Van der Wijk (zullen we het voortaan hebben ovet de LvdK?) zit zo dicht mogelijk bij de uitgang.

 5. Paul Vermast

  Ah.. het nieuws ligt op straat nu. Daar zullen de SP-ers in Dronten niet blij mee zijn.

  Maar in de wandelgangen gaat het verhaal al een tijdje.

 6. johan

  Laatste wandelgang is dat ze misschien toch mee gaan doen omdat het niet het landelijk bureau is die daar over zou gaan, maar de locale ledenvergadering. Maar ook dit is alleen maar een rumoer.

  johan

 7. Frank Pels

  @Johan

  Om de naam ‘SP’ te mogen voeren hebben ze nadrukkelijk toestemming van het landelijk bureau nodig. Dat geldt overigs ook voor GroenLinks Dronten, ook GL Dronten moet nederig aan ‘Utrecht’ vragen of ze de naam GroenLinks mogen gebruiken.

  Aanvullende opmerking: de SP is wat meer – hoe zeg ik dat netjes – centraal aangestuurd dan andere politieke partijen.

 8. Paul Vermast

  Je bedoeld dat als het politbureau van de communistische Socialistische Partij in Rotterdam het niet goed vindt ze zeker niet mee zullen doen?

  Ik denk dat je helemaal gelijk hebt! Gelukkig vinden ze ons als GroenLinks Dronten wel lief in Utrecht. Dus reken maar dat wij wel mee doen 🙂

 9. Frank Pels

  @Paul

  En ik had nog wel zo mijn best gedaan om het netjes op te typen, en dan gebruik jij weer het woord politbureau. Jammerrrrrrrr….

 10. Paul Vermast

  @ Frank,

  Hahahaha ja dat is nu helder politiek taalgebruik. Gewoon het beestje bij de naam noemen 😉

 11. Frank Pels

  Het woord politbureau roept een wat vieze smaak bij mij op.

  Het eerste politbureau bestond trouwens uit Vladimir Lenin, Leon Trotski, Jozef Stalin, Lev Kamenev en Nikolai Krestinski. Niet echt personen waarmee je geassocieerd wil worden.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jozef_Stalin

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This