Uit de media: Dronten is ‘flets’

vrijdag 25 juli 200811 reacties

Gemeente BiddinghuizenOns college heeft weer eens een nota geproduceerd en deze eerst naar de media gestuurd voor commentaar. Inmiddels heb ik de nota digitaal even doorgebladerd omdat ik bij het lezen van de berichten in de media maar het gemeentehuis heb gebeld of ik de nota krijgen kon.

Het blijft echt eindeloos vermoeiend dat je als Drontens raadslid alles eerst uit de krant en van de radio moet vernemen voordat je stukken van het college krijgt.

Een inhoudelijke reactie heb ik dus niet (wat het ding is 65 pagina’s dik en die wring ik niet uit mijn printer). Dus dan maar reageren op de media…

Dronten heeft een flets imago aldus de wethouder zo lees ik in De Stentor. “Veel toeristen beseffen achteraf niet dat ze in Dronten zijn geweest”, zegt wethouder Hillebrand Koning. “Op dat gebied is er een wereld te winnen” zegt hij in de  krant.

Ruimte voor kunst (Universal Solidarity door Corry Ammerlaan - van Niekerk. Foto: gemeente Dronten)Tsja, dat is ook lastig als je een dorp in je gemeente hebt dat een sterker merk is dan Dronten: Biddinghuizen!! Want vraag een willekeurige bezoeker waar Walibi of Lowlands zijn en je krijgt in de meeste gevallen “Biddinghuizen” als antwoord.

Dronten heeft een flets imago stelt het college dus. Wonderlijk dan dat men zo weinig aandacht heeft voor onze ‘unique selling points’ als: de Meerpaaldagen, onze agrarische opleidingen als CAH, STOAS en Warmonderhof, het Koningin Wilhelminabos, het klimaatbos, de Swifterbantcultuur en ons landelijke karakter met stedelijke voorzieningen.

Waar is het bord “Lowlands-gemeente Dronten” gebleven in het gemeentehuis? Waarom heb je het ‘Beste regio evenement 2008’ in één van je dorpen, waar weiger je dat serieus te subsidiëren? Waarom versterk je de ‘agrarische campus’ niet door ál het onderwijs bij elkaar te zetten en zo optimaal gebruik te kunnen maken van de gezamenlijke kennis.

We gaan nu de boer op met de slogan: “Dronten geeft je de ruimte”. Maar ik hoop dat we aan die ‘ruimte’ ook invulling aan gaan geven. Etaleren dat er ruimte is voor bijzonder landbouwonderwijs (Warmonderhof, CAH), bijzondere evenementen (Lowlands, Meerpaaldagen, Flevonice), kunst in de publieke ruimte (zie de geweldige website van onze burgemeester hierover) en ruimte voor een ‘dorpse samenleving’ in stedelijke voorzieningen.

Maar ja… misschien is het gewoon wel het meest effectief de gemeente een nieuwe naam te geven? Ik doe maar een voorstel: gemeente Biddinghuizen. Iemand tegen?

11 Reacties

 1. johan

  Joh maak je niet zo druk.Dronten heeft immers een citymarketeer?!? Nou dan. Dan komt het toch helemaal goed met dat imago?

  johan

 2. johan

  Ik heb het overigens ook maar even op bhznet geplaatst. Zullen ze leuk vinden daar in Biddinghuizen!

  j

 3. OPA

  Paul, jongen, helemaal mee eens. Dronten beseft niet z’n eigen kansen. Een blinde vlek bij hen die aan het stuur zitten. Een oude-tijd groei visie die maar blijft hangen. Ik ben ervan overtuigd dat als we de punten die Paul noemt uitnutten de groei vanzelf komt.

  Maar ja, dan moet je als stuurman wel de guts hebben om die weg in te slaan, de vraag is, heeft onze stuurman het inzicht, overtuigingskracht voor de grijze muizen én de guts om het voortouw te nemen?

 4. Paul Vermast

  En wie heb je in gedachte bij de stuurman??

 5. OPA

  Ben je dat nu alweer vergeten? Dat was toch Aat de Jonge?

 6. Paul Vermast

  Oh ja.. maar het kon natuurlijk ook zijn dat je mij als ‘grote roerganger’ ziet 😉

 7. erwin

  Een prachtig bericht, dat maakt mijn week helemaal goed. Ik zal een paar A-0 kopietjes maken van het logo en ophangen in Biddinghuizen!!!

 8. Paul Vermast

  Hahahaha veel plezier 😀

  Overigens, ik weet niet of dit fractiestandpunt is hoor voorzitter 😉

 9. OPA

  Tuurlijk wel. De meerderheid van de kiezers hier is ronduit voor, dus je moet als fractie wel zeer zwaarwegende bezwaren moeten hebben.

 10. Paul Vermast

  De meerderheid van de kiezers is voor? Gôh Ben, waar haal je dat idee vandaan? Want ik denk dat ze in Swifterbant vinden dat ‘Gemeente Swifterbant’ ook heel logisch zou zijn. Gezien de historie (Swifterbantcultuur). Daarbij vraag ik me af of een deel van de Drontenaren in de gemeente Biddinghuizen zou willen wonen.

  Ik ben nog wel benieuwd wat een referendum zou opleveren… Los daarvan: het is slechts een los lopende gedachte van ondergetekende hè!

  Vrolijke groeten,
  Paul

 11. johan

  Waarom zou iemand niet in de gemeente Biddinghuizen willen wonen? What’s in a name, vraag ik u af?!? Er zal, behalve de naam, toch niks veranderen. Dronten blijft onverkort het grootste dorp met de meeste en beste voorzieningen, Biddinghuizen en Swifterbant blijven wat ze zijn en that’s it. Al zou je ’t gemeente Leuterland noemen…

  johan

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.