Tsja.. de Meerpaal

zondag 17 september 20060 Reacties

{mosimage}We zijn inmiddels al een paar dagen verder sinds de commissie vergadering waarin ook de Meerpaal werd besproken en nog steeds stond er geen reactie op mijn website. Gisteren werd ik al gebeld of het wel goed ging met me. Afgezien dat ik het gewoon druk had (daarover later meer) heb ik nog steeds niet goed beeld voor mijzelf van wat ik moet denken van de avond. Voorafgaand aan de vergadering beklaagde ik me over een “vod van een paar kantjes met de agenda voor de toekomst van de Meerpaal”. Daar doe ik niets aan af, voor mij is het geen stuk waar we iets mee opschieten. Vervolgens gaf de Meerpaaldirectie een PowerPoint presentatie over de financiën. Wat mij onmiddellijk irriteerde is dat er geen “hand out” voor de commissie beschikbaar was. Kortom we moesten onze vingers blauw schrijven om het te volgen en het ging behoorlijk snel. De toezegging de presentatie te mailen via de griffie is helaas, en tot irritatie van velen vermoed ik, nog niet nagekomen.

{mosimage}De conclusie is dat de Meerpaal zegt het echt niet te redden zonder de extra subsidie van 400.000 euro waar het nu al maanden over gaat. De maatregelen die ze noemen zijn voor de handliggend en niet concreet uitgewerkt. Het lesgeld voor de muziekschool wordt dan hoger. Logisch; maar hoeveel? Dan kon niet worden aangegeven. Er kunnen minder evenementen worden georganiseerd, omdat er geen geld is voor een event-manager. Maar of dat “slecht” een probleem van “voorfinanciering” is en deze zich weer terug betaald werd niet duidelijk. Kortom, géén financiële stukken voor de commissie zoals wel was beloofd en enkel een powerpiont presentatie. Ik vind het eigenlijk te mager als ik eerlijk moet zijn.

In de wandelgangen wordt er ook van alles verteld. De presentatie zou op het laatste moment zijn aangepast. He beeld naar de commissie zou somberder zijn dan eerder geschetst. Maar ook zijn er raadsleden die denken dat de Meerpaal geld zat heeft omdat ze immers eigenaar zijn van een gebouw van € 21 miljoen. Daarvoor krijg je bij de bank best een lening. Maar zo simpel is het niet. De gemeente heeft namelijk altijd eerste recht van terugkoop bij een faillissement. Dus blijft de Meerpaal een organisatie zonder geld.
De weerstand bij de gemeente zit in het feit dat er stomweg geen 400.000 euro meer te verspijkeren valt. Maar “dat blijkt wel uit het collegeprogramma”. Ook zoiets waar de gemeenteraad al maanden op zit te wachten. Onvoorstelbaar dat dit zó verschrikkelijk lang moet duren en naar mijn mening ook een brevet van onvermogen. De verkiezingen waren immers maart jongstleden!!
Van één der wethouders hoorde ik op deze zelfde wandelgangen een boeiende uitspraak. In gesprek met oud-wethouders van onze gemeente hadden deze tegen de wethouder gezegd dat zij niet snapten waarom het nu zo moeilijk was om de financiën rond te krijgen. De wethouder antwoordde daarop dat zij nu met de problemen van het verleden werden geconfronteerd en dat er in het verleden steeds alle problemen vooruit werden geschoven. Eén moment was ik sprakeloos. {mosimage}Immers; dit is de tekst van de Algemene Beschouwingen van GroenLinks uit 2003: “Het Drontens college presenteert oplossingen, die in de ogen van de GroenLinks-fractie in veel gevallen slechts de lasten naar de komende jaren vooruitschuiven of op een vestzak/broekzak-constructie lijken. Het ziet er op het eerste gezicht aardig uit, maar de problemen worden vooruitgeschoven in plaats van opgelost: “het na mij de zondvloed-recept”. Vooral kijken, hoe we de komende winter door komen, maar nauwelijks rekening houden met de volgende winters.”
Het bezorgt me rillingen te beseffen dat het Theo’s laatste algemene beschouwingen waren en dat deze, bijna 2,5 jaar ná dat hij is overleden nog steeds actueel blijken te zijn.

Kortom het was eigenlijk een verwarrende avond. Van de Meerpaal ben ik niets wijzer geworden. De tegenstellingen binnen de gemeenteraad op dit punt lijken te groeien en een slimme oplossing zie ik nog niet dichterbij komen. Volgens mij is mijn analyse over de Meerpaal van 4 augustus nog steeds van toepassing. Maar de Meerpaal moet het zoetjes aan wel meer professioneel aan aanpakken. Want er bestaat in de politiek niet zo iets als onvoorwaardelijke steun!
Blij was is wel weer over het doorgebroken inzicht bij een wehouder, maar het stemt me tegelijk droevig en weemoedig dat dit twee-en-een-half jaar heeft moeten duren. De toekomst zal leren hoe het nu verder gaat!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.